bibliografie – mega-tendințe


lucrări recente relevante pentru temă – românești / internaționaleMauro Guillén : 2030: Cum vor afecta si vor remodela viitorul actualele tendinte majore – Litera, 2021

  • Potrivit lui Mauro F. Guillén, singura posibilitate reală de a înțelege transformările – și impactul lor – este să gândim lateral, să abordăm problemele creativ și din perspective noi. În loc să ne concentrăm pe o singură tendință – de pildă, schimbările climatice sau ascensiunea regimurilor nonliberale –, autorul ne încurajează să ne gândim la interacțiunea dinamică dintre aceste forțe care converg într-un punct critic unic – 2030 –, punctul din care nu ne mai putem întoarce.

Fareed Zakaria : 10 lecții pentru o lume postpandemică – Polirom, 2021

  • Analiza porneşte de la premisa că asistăm la unul dintre acele rare momente în care istoria îşi accelerează ritmul şi că această criză ce a afectat toate aspectele vieţii umane va reconfigura într-o măsură semnificativă lumea. Cele 10 „lecţii” care compun cartea acoperă toate domeniile, în primul rînd politica, dar şi tehnologia, economia ori viaţa noastră socială. Autorul argumentează că vom fi nevoiţi să ne reconsiderăm opiniile despre ceea ce înseamnă o guvernare eficientă, că, foarte probabil, domenii precum sănătatea şi educaţia vor ieşi de sub dominaţia absolută a pieţei, că globalizarea va căpăta un nou statut, mult mai ambiguu, şi că vor avea loc o creştere a autorităţii experţilor, dar şi o accentuare a inegalităţilor.

Edgar Morin : O nouă cale. Lecțiile coronavirusului – Curtea Veche, 2021

  • Edgar Morin, filozof și sociolog francez născut în perioada gripei spaniole, consideră că trecem printr-o criză care, departe de a fi întâmplătoare, constituie apogeul brutal al degradărilor multiple ale biosferei și antroposferei, cauzate de o sete necontrolată de profit.
  • Textul său este deopotrivă eseu critic, testament intelectual și manifest socio-cultural, condimentat autobiografic și poetic. Structurând într-o serie de idei esențiale principalele lecții și provocări ale prezentului, el propune câteva soluții organizate în ceea ce s-ar putea numi o utopie concretă, pentru un viitor despre care Edgar Morin este conștient că nu îi mai aparține.

Noi alegem viitorul. Cum vom supraviețui crizei climaticeChristiana Figueres, Tom Rivett‑Carnac, Lifestyle, 2021

  • Christiana Figueres a fost secretară executivă ONU pentru schimbarea climatică în perioada 2010 – 2016 și artizană și promotoare a Acordului de la Paris din 2015, cel mai important acord privind clima din istorie.
  • Tom Rivett‑Carnac a fost strateg politic principal al Acordului de la Paris.
  • Împreună au fondat Global Optimism, o organizaţie care își propune să aducă schimbări ecologice și sociale.
  • Christiana Figueres și Tom Rivett‑Carnac sunt și gazdele podcastului Outrage and Optimism. Pot fi urmăriți pe Twitter la @CFigueres și @tomcarnac sau pe site-ul globaloptimism.com

Marius Stoian, Magor Csibi, Grațian Mihăilescu (editori) : Calitatea Vieții. Tehnologie și retroumanism – Club România, 2020

Olivia Toderean; Sergiu Celac; George Scutaru (editori) : Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? – Curtea Veche, 2020

Antonia Colibășanu : Geopolitică și geoeconomie contemporană – Tritonic, 2020


Ian Goldin, Robert Mugga : Terra Incognita: 100 Maps to Survive the Next 100 Years – Penguin, 2020

Klaus Schwab, Thierry Malleret : COVID-19: The Great Reset – Forum Publishing, 2020


David J. Rothkopf : Întrebările de mâine – Black Button Books, 2021 (2017, original)

  • Suntem în pragul unei revoluții. Schimbările viitoare vor pune sub semnul întrebării și vor modifica concepte fundamentale, precum identitatea națională, drepturile omului, banii și piețele. În acest moment pivot, complicat, care sunt marile întrebări pe care trebuie să le punem pentru a merge înainte?