Daniel Metz – following


Daniel Metz a înființat în anul 2000, la Cluj, compania EBS Romania, devenită, în 2013, NTT Data Romania – pe care a condus-o încă un deceniu, ca CEO, apoi ca Președinte al Boardului Executiv.

În 2018 a devenit Doctor în Management în cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. După retragerea din business a intrat în mediul academic. În prezent este cercetător științific, și prorector, la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, lector la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.



Strategie de Țară / Experiența din business & digital. Daniel Metz: “Având o strategie de țară, putem să ne creăm oportunitățile. Altfel ești la jocul întâmplării” – 1.12.21

  • Strategia de țară înseamnă să faci ceva pro-activ, vizionar. Cu o strategie de țară putem să ne creăm oportunități, bazându-ne pe ceea avem sau pe ceea ce putem construi pe termen mediu sau lung. Altfel, ne găsim la voia întâmplării.
  • Printr-o strategie de țară – dar realistă – putem să creștem volumul de resurse atrase la bugetul țării.
  • O strategie de țară trebuie să conducă la o viață mai bună în România.
  • Documentul trebuie: să includă jaloane, termene, responsabili ; să devină lege ; să aibă o categorie în bugetul de stat, prima alimentată.
  • Strategia trebuie făcută de oameni cu spirit antreprenorial, și care au făcut ceva pentru țară. Plus un grup de experți, care știu tot ce e la nivel global. Plus 2-3 “bătăuși” din fiecare partid, care să-și convingă colegii.
  • Succesul demersului depinde de calitatea oamenilor implicați. Și de dedicarea lor: O asemenea sarcină este mandatul vieții tale.

Agenda Strategică, 2021 / Daniel Metz: Tichete pentru nomazii digitali; Programă educațională relevantă; Limbi străine; Comunități pentru pensionari vestici – 1.12.21

  • Sunt țări care au implementat rapid un concept de viză digitală, pentru freelanceri care vor să vină să lucreze din țara respectivă. Beneficiind de un anumit statut fiscal, de o viză în comunitatea europeană, pot să vină oameni de peste tot. Printr-un sistem bine gândit, validat, poți să atragi capital uman înalt calificat. Este o oportunitate, în primul rând pentru cine reușește să construiască un sistem de fiscalitate interesant pentru acești nomazi digitali.
  • Prin educație am putea să generăm niște diferențe în competiția globală a talentelor. Avem șansa, dacă suntem inteligenți pragmatici, de a reorienta rapid sistemul de învățământ, încât lumea să vină la noi pentru că avem absolvenți de mare calitate. Ce înseamnă absolvenți de mare calitate? Discuția trebuie purtată de către cei care știu cum funcționează piețele, cum funcționează competiția și cum poți să te diferențiezi.


2024

Cine sunt cei 3 prorectori de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia – Ziarul Unirea, 26.03.24

  • Rectorul Daniel Breaz a spus că cei 3 noi prorectori sunt conf. univ. dr. Lucian Viorel Marina, prof. univ. dr. Ioan Lucian Popa și cercetător științific Daniel Metz.

Daniel Metz: „Ungaria a convins BMW-ul să îndoaie tabla la ei, noi i-am convins să investească în inteligența noastră” – Adevărul, 15.03.24

  • În momentul de față s-a încheiat un ciclu de evoluție al IT-ului la Cluj și se intră în alt ciclu. Noi nu știm care este ciclul următor, companiile nu știu care va fi următorul ciclu. Noi avem nevoie de un salt, suntem pe un platou și urmează un zid pe care IT-ul din Cluj trebuie să se cațere ca să ajungă la următorul platou.
  • Știu că profitabilitatea companiilor de IT în Cluj a devenit îngrijorător de mică. Ăsta este un semn. De ce? Eu țin minte de pe vremea mea, când aveam o margine de 35-38%, puteam să generăm lichidități, puteam să investim, să ne dezvoltăm.
  • Costurile pentru angajați în Cluj deja sunt foarte mari, deci costurile mari vor alimenta în continuare o presiune mare pe costurile companiilor cu salariile. Nu e normal ca în Cluj costurile pe metru pătrat de locuință să fie mai mari decât în București. Avem o problemă sistemică, trebuie s-o rezolvăm.
  • Dacă vrei să demarezi un proiect investițional, nu ai resurse suficiente în Cluj. Doi, dacă găsești resurse, trebuie să vii cu valoare adăugată semnificativă ca să poți plăti acele resurse. Și astfel de proiecte sunt puține. La nivel de Europa sunt foarte puține. BMW-ul este o excepție, apropo, nu este reprezentativ.
  • Ceea ce am făcut noi cu BMW-ul este un exemplu cu privire la ceea ce trebuie să se întâmple pentru ca Clujul să rămână un centru de inovație și un centru de bunăstare în România. Pentru că bunăstarea înseamnă locuri de muncă bine plătite pe termen îndelungat, locuri de muncă sustenabile.
  • Statul maghiar i-a convins, cu bani foarte mulți, cu subvenții enorme, să vină în Ungaria să îndoaie tabla. Noi i-am convins să vină la Cluj și să investească în inteligența noastră și a oamenilor noștri tineri, care înseamnă viitorul. Și să îndoi tabla e important, dar tabla azi o îndoi aici, mâine dincolo. Dar să creezi autoturisme, să le concepi, este altceva.

BMW Group investeşte la Cluj-Napoca alături de NTT DATA Romania – metz.ro, 6.03.24

  • Semnarea contractului dintre BMW AG și NTT DATA România S.A. deschide perspectiva a mii de locuri de muncă bine plătite în Cluj și în România.
  • A fost pentru mine o onoare să fiu implicat în acest proces, în care am reîntâlnit oameni cu care am pornit primul meu proiect în cadrul grupului BMW, în 2005.
  • La fel de provocator a fost să conving grupul Porsche, un alt mare jucător pe scena mondială a producătorilor de autoturisme, să vină la Cluj, acum circa 10 ani. Între timp, peste 1.000 de tineri specialiști sunt implicați în proiectele inovative ale grupului Porsche.
  • O poveste antreprenorială vibrantă, încărcată de pasiune și dăruire se încheie. O poveste care lasă în urmă peste 3.500 de locuri de muncă create cu multă dăruire și devotament. Alte câteva mii vor urma în cadrul noului parteneriat, cu BMW AG.

BMW și NTT Data vor deschide un centru IT în Cluj-Napoca. Se caută mii de specialiști – wall-street.ro, 5.03.24



pagină în construcție


2023

Digitalizarea trebuie să devină un proiect de țară al României – Piața Financiară, 15.11.23

Perspective revoluționare: Conviețuirea armonioasă dintre cultură și inteligența artificială – Ziarul Făclia, 1.10.23

  • Inteligența artificială poate să aducă beneficii semnificative în viața noastră de zi cu zi, în special în ceea ce privește accesul la cultură și cunoaștere. Algoritmii de recomandare pot extinde orizonturile culturale ale oamenilor, promovând opere mai puțin cunoscute. De asemenea, IA poate fi folosită pentru a conserva și a traduce opere culturale și literare importante, contribuind astfel la propagarea culturii la nivel global: „Noi avem nevoie de tool-uri pentru a trăi mai bine. Și cred că acestea sunt deja aici. Le vom folosi fără nicio problemă. Nu inteligența artificială o sa îți fure ție locul de muncă, ci ți-l va fura colegul care stăpânește mai bine tool-ul de inteligență artificială.” a afirmat Daniel Metz.

Noua generație de lideri – 18.02.23

  • Unde găsim și cum formăm noua generație de lideri? Ce trebuie să se schimbe în societate și în comportamentul nostru ca indivizi ca să lăsăm noua generație de lideri să înflorească? Acestea sunt doar o parte dintre întrebările la care am încercat să răspundem împreună cu colegii mei în cadrul conferinței “What’s next în leadership” organizată de Business Days, în noiembrie 2022.

Ce se întâmplă în IT-ul din Cluj când marile concerne fac concedieri – Ziarul Făclia, 9.02.23

  • ”În Cluj nu există în momentul de față efecte ale concedierilor din IT la nivel mondial. De fapt, aici suntem într-o criză continuă de personal. Dacă cineva ar disponibiliza 100 de oameni ar fi absorbiți pe loc de celelelte companii. De regulă, disponibilizări de acest gen se fac acolo unde costurile sunt foarte mari, adică în marile concerne. În mod cert există în Cluj și firme de IT care lucrează pentru aceste concerne dar, din experiența mea de 20 de ani, în momentul în care există o criză afară solicitările de proiecte devin mai mari în locații cum este Clujul, deci atunci există o presiune și mai mare să se externalizeze proiecte de IT către țări cum este România. Adică, atunci când erau probleme afară profitam aici. Atâta doar că acum nu avem cum profita pentru că nu există personal. Firmele din Cluj au deja mulți angajați care lucrează în sistem remote – eu știu angajați care lucrează din Thailanda sau de altundeva unde este mai cald decât la noi – așa că teoretic este posibil să angajăm persoane dintre cele disponibilizate. Noi, la NTT Dat, facem angajări tot timpul, și acum avem deschise o mulțime de poziții. Dar nu există personal în piață și este o luptă continuă pe angajați. De asta angajăm și oameni care lucrează de la distanță, de fapt angajăm ce găsim. Chiar acum oamenii din conducere sunt la Novi Sad, în Serbia, să vadă cum reușim să câștigăm de acolo mai mulți oameni. În momentul de față, avem circa 700 de proiecte în derulare pentru diverse companii și în jur de 2.000 de oameni angajați direct sau indirect, și suntem în permanență în căutare de resurse. Repet, din punctul meu de vedere acum nu există o situație care să afecteze industria IT. Vom vedea ce se întâmplă peste 3-4 ani”, spune Daniel Metz, președintele Consiliului de Administrație al NTT Data.
  • Iar NTT Data nu este o excepție în România, lipsa de personal în IT regăsindu-se la nivelul întregii țări. ”La ora actuală, din câte știu eu dintr-un studiu făcut în 2021, la nivelul întregii țări există cam 230-250.000 de angajați în IT. Tot din studiul respectiv știu că există o nevoie permanentă de 20-25.000 de angajați. Acum situația s-a cam stabilizat în România, iar companiile nu mai reușesc să crească pentru că nu au resurse umnane, deși există pe piață o sumedenie de proiecte”, afirmă Daniel Metz.


2022

Scrisoare pentru noua generație – 19.12.22

  • Cu o doză de subiectivism pe care vă rog să o înțelegeți, vă îndemn să vă căutați un viitor în domeniul înaltei tehnologii. Când vă alegeți drumul, trebuie să o faceți privind înainte. Iar ziua de mâine este cu siguranță una dominată de cele mai de actualitate inovații tehnologice. Așa că, dacă aveți în minte clipele viitorului atunci când pășiți pe calea prezentului, alegeți scurtătura unei arii profesionale care are în prezent un impact de netăgăduit, unul însă inegalabil cu cel ce va urma.

Daniel Metz: „Industria care a transformat un oraș” – recorder, 19.01.22



Daniel Metz, discurs în cadrul unui eveniment dedicat comunității absolvenților UBB – 16.07.21

  • „Acest crez pe care l-am avut acum 20 de ani, în a crea o simbioză între mediul academic și mediul de afaceri, a condus astăzi la multe locuri de muncă foarte bine plătite în comunitatea noastră.”

Daniel Metz: „Viitorul muncii este sistemul hibrid” – Ziua de Cluj, 1.07.21

Trust2Work: Despre viitorul birourilor. Cu Diana Calfa și Dr. Daniel Metz – 29.06.21

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: “Nu văd de ce nu am avea pe viitor centrele orașelor libere de circulația auto” – Ziua de Cluj, 23.03.21

Daniel Metz, despre transformarea României într-o țară digitalizată – 4.01.21

  • “E important să acordăm tinerilor încredere și să <<le dăm acest mandat de digitalizare în România>>, pentru a încerca eliminarea birocrației și pentru a face din România o țară mult mai transparentă și mai atractivă.”
  • “Trebuie să devenim atrăgători pentru cetățeni, să fim empatici, să îi înțelegem, să le oferim niște structuri administrative simplu de gestionat.”


Daniel Metz, CEO NTT Data Romania: Ce impact va avea noul Centru Cyber Security de la București asupra industriei IT de la Cluj – Cluj24, 11.12.20

Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania: Resilience and unambiguous sincerity are essential in these times – Outsourcing Today, 13.11.20

Daniel Metz, CEO, NTT DATA Romania: „Avem două principii fundamentale de respectat: ființa umană și natura” – EBS Radio, 2.10.20



Daniel Metz, CEO NTT DATA: România îşi pierde anual din atractivitate din cauza lipsei forţei de muncă active. Analizăm momentan extinderea companiei dincolo de bazinul Mării Negre – ZF, 24.10.18

Daniel Metz, CEO NTT Data Romania: „Toată societatea va intra într-un proces de digitalizare“ – Adevărul, 3.12.16



Daniel Metz a înființat în anul 2000, la Cluj, compania EBS Romania, devenită în 2013 NTT Data România.

În 2018 a devenit Doctor în Management în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În prezent susține cursuri la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Apărare din București și Academia Forțelor Terestre din Sibiu.

Este membru în Consiliul Consultativ Strategic pe probleme socio-economice al rectorului Universității Babeș-Bolyai, membru al Societății Academice de Management din România și membru extern al Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române cu sediul în Cluj.