Corneliu Bodea – following


Corneliu Bodea este CEO al Grupului Adrem – și Președinte al Centrului Român al Energiei, organizație care reprezintă interesele companiilor de stat și private din piața energiei din România în fața instituțiilor naționale și europene.Agenda Strategică: Agenda Energiei

Corneliu Bodea: Forța de muncă, Structura pieței de producere a energiei electrice și Digitalizarea – 15.01.20

 • Opțiunea anilor ‘97-‘98 de organizare a companiilor de producere a energiei electrice după tehnologii și-a dovedit lipsa de viziune de piață și duce astăzi la lipsa unei piețe concurențiale. A fost alimentată astfel lipsa investițiilor în industrie, întrucât cel care are prețul de producere mare a fost obligat să vândă fără profit și nu a avut resursele necesare investițiilor, iar cel cu prețul de producție mic nu a avut motivele pentru a susține investiții destinate creșterii eficienței și a nivelului producției.
 • Aceste distorsiuni au ajuns să afecteze grav capacitatea României de a susține necesarul de consum și creșterea acestuia în mod eficient și aliniat cu regiunea și cu Uniunea Europeană. Acest fapt va duce la o creștere semnificativă a costului energiei și, coroborat cu creșterea costului cu forța de muncă, vor pune o presiune uriașă asupra producătorilor industriali – în general, investiții străine care se relochează în funcție de aceste considerente.


2024

Ce soluții are România pentru a-și atinge obiectivele de tranziție energetică – EvZ, 26.03.24

 • Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei și CEO ADREM, a subliniat faptul că există nu doar aspecte negative, ci și pozitive.
  • În primul rând, avem niște ținte clare, deși sunt acum în revizia PNIESC. Acesta este un avantaj, pentru că atunci când știi ce ai de făcut este deja un progres. În al doilea rând, avem bani. Avem fonduri semnificative, atât din surse ale Uniunii Europene, cât și private și naționale. Avem un interes sporit și un cadru legislativ pozitiv în legătură cu tranziția energetică.
  • Nu avem aliniate câteva elemente esențiale pentru a putea progresa într-un ritm adecvat. De exemplu, suntem astăzi în discuții cu Strategia Energetică. De asemenea, suntem în finalul unei perioade de reglementare care vizează, în principal, infrastructura de transport și distribuție de energie. Acesta este un element extrem de important.
  • Trebuie să ne amintim că toate aceste ținte vizează anul 2030. Și, din punct de vedere al realizării unor investiții, mai avem prea puțin timp pentru a atinge aceste ținte.

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Oricâţi bani le-am da investitorilor, ei nu vor investi dacă nu au perspectiva unui profit pe termen lung. Vorbim despre bani foarte mult, dar prea puţin despre piaţă – ZF Power Summit, 28.02.24

 • „Vorbim foarte mult des­pre bani, dar prea puţin des­pre piaţă. Oricâte fon­duri am aloca, avem nevoie de vi­ziune, leadership şi de piaţă, de o piaţă corectă, în care investitorii înţeleg de unde să ia banii şi unde să inves­tească cu succes“, a spus Corneliu Bodea, CEO al Adrem, în intervenţia sa din cadrul ZF Power Summit 2024.
 • Potri­vit acestuia, România riscă să se piardă în de­talii pentru că nu are o imagine clară le­ga­tă de modul în care ar trebui să evolueze sectorul energe­tic pe termen lung. Iar con­strui­rea acestei imagini ţine de leadership, o abilitate a­proa­pe obligatorie în con­tex­tul în care ultimii ani au anulat termenul de predictibi­litate din piaţa energiei.

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Pentru a transforma oportunităţile în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor. Trebuie să vedem cine va consuma energia produsă, iar răspunsul la această întrebare cred că stă într-o altă transformare, electrificarea – ZF Power Summit, 28.02.24

 • Pentru a transforma oportunităţile în realităţi este nevoie de o piaţă care să aducă profit investitorilor. Trebuie să ne uităm ce facem cu consumul. Trebuie să ne uităm cine va consuma energia produsă, pentru că noi am terminat, din păcate, anul trecut, cu o reducere a consumului de energie electrică cu 7%, din care 5% este scăderea industriei. Investeşti, produci, ca să vinzi energia. Dar cui o vinzi? O exporţi – depinde de capacitatea de interconectare. Eu cred că răspunsul la această întrebare legată de cine va consuma energia produsă stă într-o altă transformare. Electrificarea, adică transferul dispre alte forme de energie termică spre forme bazate pe energie electrică, ar putea fi răspunsul. România ar trebui să alinieze planurile de investiţii, inclusiv fonduri, în surse de energie electrică cu pasul transferului şi deschiderea transferului din energie termică în energie electrică. Altfel, o sa facem multe proiecte, dar nu o sa avem unde să consumăm..
 • Dacă ne referim strict la Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), care este în consultare, aş spune că nu sunt satifăcut de conţinutul lui. Mi se pare o adunătură mult prea mare de proiecte şi direcţii strategice, ceea ce poate să aducă confuzie şi neclaritate. Eu cred în viziune, cred că aceasta ne poate ajuta să ducem lupta împotriva schimbărilor climatice într-un mod eficient, avem nevoie de leadership. Cred că ne lipseşte o viziune clară la nivelul planurilor.
 • Şi mai cred în piaţă. Vorbim foarte mult despre bani, despre fonduri – europene, PNRR-ul, Fondul de Modernizare, dar vorbim foarte puţin despre piaţă. Oricâte fonduri am aloca, pentru a avea coerenţă şi succes, avem nevoie de leadership, viziune şi piaţă. Piaţă corectă, în care investitorii înţeleg de unde să-şi ia banii şi unde să-i investească pentru a avea succes, indiferent dacă apelează sau nu la fonduri de orice fel.
 • Avem acest know-how nuclear. Sunt mai optimist vizavi de tehnologia SMR, reactoare mici modulare, decât de Unităţile 3 şi 4. Sunt mai dispus să cred că s-ar putea face ceva în intervalul alocat, până în 20230, în ceea ce priveşte SMR-urile.
 • Pe măsură ce ne apropiem de 2030 noi trebuie să rafinăm ţintele, iar Comisia Europeană pare că a început deja să rafineze ţintele, se vorbeşte de 2035. Cred că şi România trebuie să înceapă să facă lucrul acesta.

Tehnologii promițătoare pentru viitorul economiei și energiei – Corneliu Bodea, financial intelligence, 16.01.24

 • În acest context dificil, una dintre măsurile principale a fost aceea de a migra sectorul transporturilor dinspre utilizarea combustibililor fosili spre electrificare, iar generarea de electricitate spre surse regenerabile de energie. Astfel, în domeniul producerii de electricitate, lupta împotriva schimbărilor climatice a ajuns să fie sinonimă cu lupta împotriva combustibililor fosili.
 • Față de acest ultim aspect, cred că direcția abordată este, dacă nu greșită, dificil de implementat atât datorită termenelor de implementare cât și costurilor și implicit fezabilității. Înlocuirea a cca 80% din cantitatea de energie din punct de vedere a modului de producere ar putea fi un obiectiv mult prea îndrăzneț în perspectiva acestui secol, presupunând că am avea atât de mult timp.
 • Revenind la ideea luptei împotriva schimbărilor climatice și nu împotriva combustibililor fosili, o tehnologie promițătoare și care capătă tracțiune este captarea și stocarea carbonului, binecunoscuta sub abrevierea CCS (Carbon Capture and Storage). Aceasta tehnologie ar permite continuarea utilizării combustibililor fosili în condițiile captării și stocării CO2, existând rezerve dovedite suficiente pentru acest secol, de gaze naturale pentru următorii 50 de ani, petrol pentru următorii aproape 60 de ani și cărbune pentru următorii aprox. 140 de ani (Our World in Data, 2020).

Corneliu Bodea: Nu va mai fi nicio criză a alimentării cu gaz a Europei, nici în această iarnă, nici în viitor – euronews, 12.01.24

 • Noi, europenii, am încasat o lovitură dură care a costat economia Uniunii Europene, inclusiv a României. Dacă noi astăzi în România avem o scădere a consumului energetic, și aici mă refer la energie electrică, de circa 7%, ea se datorează și faptului că, în cursul anului 2022, prețurile la energie au fost atât de mari, încât anumite segmente industriale și-au redus puternic producția, iar unele dintre ele s-au și închis.
 • Deși astăzi suntem într-un moment bun, într-un moment în care putem spune liniștiți că am depășit pragul critic, să nu uităm că a fost o perioadă în care am plătit scump această luptă energetică pe care Europa a adus-o cu Federația Rusă. Azi, lucrurile nu par să se mai întoarcă în zona critică. Prețul gazului este rezonabil în acest moment și va rămâne așa. Este adevărat, ajutat și de climă. Asta este partea pozitivă, dacă îi pot spune astfel, a încălzirii globale.

Lecţiile pe care nu le găseşti în niciun manual de economie: Peste 300 de sfaturi de business pe bune de la unii dintre cei mai puternici antreprenori sau executivi din România – ZF, 2.01.24

Corneliu Bodea, CEO şi fondator al grupului Adrem:

 • În antreprenoriat, învăţarea continuă trebuie să fie o nevoie. Pentru a deţine responsabilitatea de a conduce oameni trebuie să fii competent, iar competenţa nu se obţine decât prin învăţare continuă.
 • Antreprenoriatul îţi cere o rezistenţă mult peste medie pentru a încasa şocurile şi a-ţi reveni. Eşti mereu pe terenul de luptă. Ai grijă de tine!
 • Investeşte în educaţia ta. Este prima şi cea mai importantă investiţie.
 • Pentru a ieşi în afară, trebuie să stai foarte bine pe picioarele tale în România. Principala misiune în antreprenoriat este soliditatea afacerilor şi stabilitatea joburilor create de tine în ţară.
 • Energia verde şi economia circulară vor fi starurile următorilor zeci de ani.


documentar în curs de completare


2023

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Eficiența Energetică pentru IMM-uri – CNIMMR, 22.12.23

Despre provocările sectorului energetic și schimbările climatice, cu Adrian Măniuțiu, Daniel Apostol și Corneliu Bodea – InvestEnergy, 19.12.23

 • Referitor la necesitatea de a globaliza eforturile climatice, Corneliu Bodea a arătat că tranziția energetică nu se realizează doar în Europa și SUA, unul dintre cei mai implicați actori în decarbonizare fiind în ultima vreme chiar China. Beneficiul tranziției energetice nu ar trebui să fie doar un mediu mai curat, ci, în timp, și o energie mai ieftină și mai sigură, iar rolul Europei, în anii ce vin, este de a demonstra, prin exemplu propriu, acest avantaj.
 • În ceea ce privește susținerea necesară pentru renunțarea la combustibili fosili, președintele CRE a amintit că eliminarea acestora este susținută la nivel european. În prima etapă, cel puțin, tranziția va presupune o creștere a prețurilor, iar UE răspunde acestei probleme prin alocare de fonduri, de exemplu Fondul de Tranziție Justă. Ca și în alte situații, România nu a accesat încă acești bani, neavând încă pregatită nici măcar partea cadrului de reglementare.

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Trebuie să creştem intensitatea investiţiilor în sectorul transportului şi distribuţiei de energie electrică de cinci ori în anii care urmează – ZF, 29.11.23

 • În Raportul de sustenabilitate Adrem 2021-2022 analizăm impactul afacerii noastre în mai multe domenii cheie. Performanța economică solidă a Grupului Adrem creează încredere în rândul angajaților și al partenerilor de business, contribuind la dezvoltarea României. În 2022 contribuția în comunitate, prin plăți către stat, a crescut cu 23% față de 2021, iar cifra de afaceri a atins peste 21 milioane de lei.2021

Corneliu Bodea, Adrem: Vrem să ajungem la 100 mil. euro. Energia verde, eficienţa şi economia circulară vor fi starurile următorilor zeci de ani – ZF, 3.09.21

 • „Avem avantajul că activăm pe un domeniu cu o dinamică fantastică. Eu fac parte dintre oamenii care sunt ataşaţi acestui obiectiv privind mediul şi protecţia acestuia. Eficienţa energetică, energia regenabilă, digitalizarea infrastructurii energetice, toate converg către un consum responsabil al energiei. Aceste domenii, alături de cel al economiei circulare, vor fi starurile următorilor zeci de ani.“

Noi tehnologii în energie – Agerpres, 2021


Leadership versus mindset, valori şi business: cu Corneliu Bodea – Tu Inspiri România, 15.05.21
2020

Corneliu Bodea, la Zilele Biz: Leadershipul are de suferit în noua realitate remote – BIZ, 10.11.20

„E timpul să spunem lucrurilor pe nume…” Cât de greu e să faci, ca lider de business, bugetul pentru anul viitor – Republica, 1.11.20

“Green Deal reprezintă o oportunitate imensă şi mecanismul cel mai potrivit pentru redresarea economiei europene” – Bursa, 28.10.20

Fără scutire de la lecția evoluției – Forbes România, 7.10.20


Corneliu Bodea (Adrem): „Economia ca știință este o subramură a psihologiei” – Forbes România, 25.09.20

Corneliu Bodea: Care este secretul rezistenței unei afa­ceri într-un mediu antreprenorial transformat radical în ultimele trei decenii? – New Money, 23.09.20

Corneliu Bodea, CEO ADREM, President CRE at FOREN 2020 Online – 20.09.20

Timpul miștoului ne-a abandonat între Comarnic și Sinaia – Republica, 8.09.20

Presiunea incertitudinii ne afectează și credeți-mă, șase luni, un an este suficient pentru a ne schimba – republica, 7.08.20

Corneliu Bodea, CEO Adrem: „Eu aș schimba totul” – Forbes România, 27.07.20


Să revenim la normal? Pandemia a venit și ne-a arătat câte ceva – republica, 30.06.20

Corneliu Bodea, Centrul Român al Energiei: “Impactul global al pandemiei, de circa 30 trilioane dolari, se va adânci în eventualitatea unor noi valuri” – Bursa, 21.06.20

Corneliu Bodea: Nevoia de certitudini și economia – Forbes Ro, 21.05.20

Corneliu Bodea: Cum va arăta de acum încolo munca „la birou”. Reîntoarcerea la viitor: un nou tip de „uberizare” va apărea pe piața muncii post-pandemie – republica, 18.05.20

Corneliu Bodea, CEO Adrem: “The current crisis is even deeper than the one in 2008, its repercussions will echo for several years” – The Diplomat, 11.05.20

Corneliu Bodea, CEO Adrem & Președinte CRE: Este momentul proiectelor mari de infrastructură, a investițiilor care vizează informatizarea și digitalizarea sistemului energetic. Guvernul trebuie să susțină relansarea investițiilor – InvestEnergy, 5.05.20

Corneliu Bodea: Ne așteaptă o criză economică, o criză profundă care va dura ani de zile și va genera șomaj – Forbes Ro, 15.04.20

ORA DE ENERGIE – Corneliu Bodea în dialog cu Zoltan Nagy-Bege

Corneliu Bodea: Cum îți administrezi afacerile în timp de criză? – 6.04.20

Corneliu Bodea: Trebuie întâi să învingem, apoi să învățăm și să corectăm – BIZ, 2.04.20


Corneliu Bodea, Adrem: Industria energetică va fi pe locul trei ca impact negativ după turism și transporturi, din cauza COVID-19 – News Energy, 25.03.20

Corneliu Bodea (ADREM): In this period, we must be resilient, solution-oriented and vigilant – Business Review, 24.03.20

Corneliu Bodea, CEO Adrem: Pentru economia românească, riscurile sunt majore în lipsa asigurării unor împrumuturi care pot acoperi deficitele și schemele de suport – Forbes România,, 17.03.20

ADREM: Afaceri de 40 milioane de euro si noi planuri de dezvoltare pentru 2020 – Agenda Construcțiilor, 28.02.20

Corneliu Bodea, preşedintele Centrul Român al Energiei: Creşterea costului forţei de muncă şi a preţurilor la utilităţi încep să pună presiune pe industrie – ZF, 17.02.20Corneliu Bodea, Adrem: România trebuie să aleagă şi să construiască mixul optim de energie – ZF, 21.02.17

Corneliu Bodea, ABBC (Adrem Invest): Din structura economiei româneşti lipsesc afacerile antreprenoriale de 100 – 500 mil. € – ZF, 16.03.16