Agenda România-Polonia – doc

Iohannis a vorbit cu președintele Poloniei despre măsurile care urmează să fie luate de NATO ca răspuns la acțiunile Rusiei – 22.02.22Președintele Poloniei, primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni – 10.05.21

Grupul polonez PKN, cu venituri anuale de 24 mld. euro, analizează o extindere în România. Reprezentanţii gigantului s-au întâlnit cu premierul Ludovic Orban la Palatul Victoria – 31.10.20

  • Daniel Obajtek, CEO şi preşedinte al boardului PKN ORLEN, s-a întâlnit joi cu premierul Ludvic Orban şi ministrul economiei, Virgil Popescu, pentru a discuta potenţiale oportunităţi de investiţii ale gigantului polonez din industria petrolieră şi petrochimică pe piaţa din România.
  • Discuţiile au fost în cea mai mare parte în jurul strategiei PKN Orlen pentru tranziţia energetică. Grupul PKN este prezent pe piaţa din România de aproximativ şapte ani prin produse pe bază de bitum şi produse petrochimice.
  • PKN este una dintre cele mai mari companii poloneze, listată la bursa de la Varşovia, fiind în top 10 cei mai mari emitenţi cu o capitalizare de 17,1 miliarde de zloţi (3,7 mld. euro). Potrivit raportărilor financiare ale companiei, anul trecut ar fi avut venituri de 111 mld. zloţi polonezi, adică 24 mld. euro. 

Convorbire telefonică a premierilor României și Poloniei pe proiectele comune din Strategia celor 3 Mări – 16.10.20


România și Polonia pregătesc dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral în domenii precum securitatea, apărarea și energia – 28.07.20

  • Șeful diplomației române a subliniat, totodată, necesitatea impulsionării schimburilor economice și a investițiilor reciproce, precum și importanța consolidării cooperării economice și sectoriale, având în vedere potențialul de creștere în acest domeniu.
  • A evocat, de asemenea, problematica de securitate și cooperarea regională, având în vedere interesele comune și abordările similare ale celor două state, cu accent pe susținerea relației transatlantice și consolidarea Flancului Estic al NATO, care beneficiază și de prezența militară reciprocă pe teritoriile celor două state. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat valoarea adăugată a cooperării în Formatul București (B9), precum și consultările ministeriale în format trilateral cu Turcia, axate pe problematica regională de securitate, ultima rundă având loc în aprilie 2020.
  • Ministrul Bogdan Aurescu a salutat, totodată, cooperarea aprofundată pentru dezvoltarea Inițiativei celor Trei Mări, arătând că, în situația globală actuală și pe fondul necesității unei relansări economice, Inițiativa poate avea un impact pozitiv asupra stimulării economiei și implementării proiectelor de conectivitate.
  • Parteneriatul strategic dintre România și Polonia a fost lansat la București în octombrie 2009 printr-o Declarație Comună semnată de președinții celor două țări. Declaraţia Comună prezintă principalele orientări şi direcţii de acţiune în următoarele domenii: cooperarea politică şi în domeniul securităţii, energia şi dezvoltarea durabilă, agricultura, dezvoltarea regională, transporturile, schimbările climatice şi alte obiective comune ale celor două state în regiune.

Leave a Reply