following – Cosmin Marinescu

De unde vine și unde se duce creșterea economică – 5.09

  • Trebuie să fim sinceri în privința economiei și să acceptăm realitatea că, în anul post-pandemie, creșterea economică este antrenată prioritar de revenirea consumului. Nu trebuie neglijată această evoluție previzibilă, când consumul a revenit rapid și în forță. De altfel, în vremuri de normalitate, consumul este indicator al prosperității și al nivelului de trai. Nu este greșit să revenim din pandemie pe baza consumului, însă trebuie văzut unde se duce acest consum și dacă antrenează producția națională în mod sustenabil.
  • Începând cu anul curent, investițiile din economie sunt estimate cu un ritm de creștere superior celui al consumului, evoluție promițătoare pentru schimbarea modelului de creștere în anii următori. Însă, avansul estimat al investițiilor se bazează preponderent pe sectorul bugetar (+22%) și în mai mică măsură pe investițiile private (+5,8% în termeni reali).

Cosmin Marinescu: Redresare sustenabilă prin investiţii: restart în politicile economice – ZF, 6.07.21

Cosmin Marinescu: Avem nevoie de reforme în sănătate și educație, în sistemul fiscal / Sunt esențiale disciplina bugetară și financiară – hotnews, 20.05.21

Cosmin Marinescu: 3Seas – conectivitate și integrare regională – 19.10.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *