Energie, Ro: Nuclearul – doc

producere de energie nucleară în România – și orizontala


RoCreatoare: Remarcabil în energie: Nuclearelectrica – cu rol strategicInstitutul de Cercetări Nucleare de la Pitești, atacat cibernetic de hackeri asimilați guvernului chinez – g4media, 6.08


Nuclearelectrica se va ocupa de extracţia minereului de uraniu din perimetrul Tulghes-Grinties (jud. Neamţ). Compania a primit licenţa de exploatare, cu titlu gratuit, prin transfer de la Compania Naţională a Uraniului – ZF, 5.08

 • Pe 30 mai 2020, acţionarii SNN au aprobat declansarea inițierii demersurilor în vederea transferului licenței de concesionare a activității de exploatare în perimetrul Tulgheș-Grințieș, judetul Neamț, acordată Companiei Naționale a Uraniului de catre Agenția Națională pentru Resurse Minerale.
 • În martie 2021, Nuclearelectrica a semnat cu Compania Naţională a Uranului (CNU) contractul de vânzare-cumpărare a unor active din cadrul liniei de procesare a concentratului de uraniu de la Sucursala Feldioara a CNU.
 • Prin aceste acţiuni, compania îşi asigură un circuit nuclear integrat, cu extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabricarea de combustibil şi producerea de energie nucleară.
 • “Preluarea licenței de concesionare a perimetrului Tulgheș-Grințieș, coroborat cu preluarea unor active ale sucursalei Feldioara a CNU, are țn vedere, conform hotărârilor acționarilor SNN, consolidarea ciclului integrat de combustibil nuclear și crearea premiselor pentru dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare în avantajul competitiv al României și al SNN”, explică reprezentanții Nuclearelectrica.

ROMATOM: Industria nucleară din România ar putea asigura 20.000 de locuri de muncă în contextul noilor proiecte – 6.08

 • Industria nucleară din România asigură, în prezent, 11.000 de locuri de muncă, un număr care ar putea creşte la 20.000 în contextul noilor proiecte de construcţii nucleare, potrivit unui comunicat al Forumului Atomic Român (ROMATOM).
 • Totodată, industria nucleară din România are o contribuţie anuală de 5,7 miliarde euro la PIB naţional, fiind o forţă de creştere sectorială, dezvoltare a educaţiei, cercetare şi inovaţie nucleară.
 • În contextul vizitei de lucru oficiale a Departamentului de Energie al SUA în România, companiile membre ale Forumului Atomic Român (ROMATOM) şi ale Asociaţiei Române pentru Echipamente Sub Presiune (ARPE) s-au întâlnit cu societăţi din Statele Unite şi Canada specializate în domeniul nuclear, pe data de 3 august 2021. Astfel, 30 de companii din România specializate pe servicii, lucrări şi echipamente pentru industria nucleară s-au întâlnit cu societăţi din Statele Unite şi Canada, precum şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Energie al SUA în cadrul unui eveniment care a durat o zi şi care a inclus vizite, prezentări şi întâlniri B2B menite să consolideze cooperarea dintre industriile nucleare din România şi SUA.
 • “Industria nucleară din România apreciază oportunitatea de a se implica în discuţii bilaterale cu partenerii noştri din Statele Unite şi Canada şi este încrezătoare în standardul ridicat de calitate şi eficienţă pe care parteneriatul îl va aduce în implementarea viitoarelor proiecte nucleare din România. ROMATOM a evaluat capacitatea industriei nucleare din România de a contribui la proiectul Unităţilor 3 şi 4 ale CNE Cernavodă la 25% – 40% din contractul de Inginerie, Procurare, Construcţii şi Punere în funcţiune. Ne bazăm pe expertiza forţei de lucru calificate, experienţa dobândită în realizarea Unităţilor în operare de la Cernavodă şi cei 25 de ani de funcţionare sigură şi eficientă a CNE Cernavodă pentru a ne dezvolta şi extinde abilităţile şi cunoştinţele în cadrul angajamentului nostru de a implementa proiecte nucleare în România şi în alte ţări, astfel contribuind la îndeplinirea obiectivelor privind decarbonizarea şi obţinerea creşterii economice în ţara noastră”, a afirmat Lucian Rusu, preşedintele ROMATOM.

Ministerul Energiei: România întăreşte colaborarea cu Canada în domeniul nuclear – 5.08

 • Prin Memorandumul semnat joi se consolidează cooperarea dintre Canada şi România în domeniul energiei nucleare deoarece industria canadiană are o experienţă de excepţie în proiectele CANDU şi deja a realizat cu succes lucrări de renovare şi proiecte noi de construcţie de unităţi CANDU.
 • “Mă bucur că în proiectul nostru de modernizare şi construcţie de noi reactoare nucleare, pe lângă partenerii din SUA şi Franţa, ni se alătură şi partenerii canadieni, cu care avem o colaborare foarte bună şi îndelungată în spate, în acest domeniu. Prin semnarea acestui memorandum ne exprimăm interesul comun în consolidarea şi dezvoltarea în continuare a cooperării în proiectele de energie nucleară. Şi nu doar atât: vom încerca să colaborăm pentru a implementa noi tehnologii, care sunt viitorul energiei verzi”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

România importă aproximativ 1.000 MW, după oprirea Reactorului 2 de la Cernavodă pentru lucrări de întreținere – Hotnews, 9.05


Virgil Popescu: Provocarea cea mai mare la centrala de la Cernavodă este să asigurăm resursa umană. Oamenii vin, sunt instruiţi și apoi pleacă în sectorul nuclear din alte părți ale lumii – 25.01


2021Întâlnirea premierului interimar cu oficialii americani: A fost semnat un acord pentru reactoarele de la Cernavodă și au discutat despre proiectul feroviar Constanța-Gdansk – Hotnews, 9.12

 • Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, parafat cu prilejul vizitei în SUA, de la începutul lunii octombrie, a ministrului român.
 • Partea americană și-a reafirmat angajamentul față de Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, inclusiv în ceea ce privește rolul Băncii de Import-Export a SUA în sprijinirea exporturilor americane către România și a realizării proiectelor legate de Centrala nucleară de la Cernavodă.
 • Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export al SUA, a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă, alături de Adrian Zuckerman. Vizita a avut loc cu scopul inițierii implementării acordului semnat cu Exim US pentru realizarea proiectelor nucleare strategice ale României.
 • Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.

Comisia Europeană dă undă verde acordului SUA-România care permite construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi reabilitarea reactorului 1 – ZF, 20.11.20

 • „Acordul interguvernamental între Statele Unite ale Americii şi România în domeniul cooperării nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că prin această avizare putem spune că suntem mai aproape de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu parteneri strategici, Statele Unite, şi cu parteneri din UE şi suntem foarte fericiţi că am primit acest acord din partea Directoratului de Energie al CE, care ne va permite să semnăm acordul în formă definitivă şi să pornim toate demersurile pentru construcţia reactorului 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat Ludovic Orban.


De la memorandumuri la realitate. Ce șanse mai au reactoarele de la Cernavodă? – Europa Liberă, 28.10.20ROMATOM a semnat un Memorandum de Întelegere cu americanii de la NEI pentru colaborare în domeniul nuclear – 14.10.20

 • “Acest Memorandum de Înţelegere împreună cu recentul Acord Interguvernamental dintre Statele Unite şi România demonstrează importanţa cooperării internaţionale pentru a reduce emisiile de carbon şi a promova securitatea energetică. Domeniul nuclear din SUA are un istoric de neegalat în parteneriatele industriale şi doreşte să fie partenerul României, având în vedere că România îşi revitalizează infrastructura energetică nucleară. Împreună cu Romatom, NEI doreşte să sprijine această colaborare de a promova energia nucleară ca soluţie energetică curată şi a ajuta ca România să-şi atingă obiectivele climatice şi de securitate energetică”, a declarat Maria Korsnick, preşedinte şi CEO al Nuclear Energy Institute.

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale – ZF, 12.10.20

 • Acordul asigură dezvoltarea integrată a industriei orizontale locale, cu atât mai mult cu cât România deţine expertiză în construcţia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizată la CNE Cernavodă, atât în operare, cât și pentru reactoarele viitoare, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.
 • Conform Strategiei Energetice a României și Planului National Integrat de Energie și Schimbări Climatice, energia nucleară va avea un rol esențial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale României pe termen lung întrucât răspunde obiectivelor decarbonizării din punct de vedere al menținerii nivelului de cost, securității în aprovizionare și atingerii țintelor de mediu prin evitarea emisiilor de CO2.

Acord de cooperare între SUA şi România pentru proiectele de la Cernavodă şi sectorul energiei civile – 9.10.20

 • Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru energie al SUA, remis Agerpres, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1.
 • La rândul său, ministrul Virgil Popescu a apreciat că “România face astăzi un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”.
 • Statele Unite şi România vor continua să consolideze relaţia bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administraţia Trump. În cadrul P-TEC, SUA şi România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic şi comercial, se mai afirmă în comunicatul Departamentului american pentru Energie.

Virgil Popescu: Am promis şi am dus la îndeplinire o misiune strategică-identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 – 9.10.20

 • Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
 • Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităţilor 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătire personal, cercetare şi dezvoltare.
 • Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Banca de Export-Import a SUA va finanţa proiectul nuclear de la Cernavodă – 8.10.20

 • “Mâine (vineri – n. r.), ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică. În partea a doua a zilei, ministrul Popescu se va întâlni cu preşedintele EXIM (Băncii de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înţelegere care vizează finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi alte proiecte din România”, a spus Adrian Zuckerman, în mesajul transmis cu ocazia Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.

Orban, la Cernavodă: Pentru centrala nucleară avem planuri mari, să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro – Agerpres, 23.07.20

 • “În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”, a spus premierul, adăugând că, “de asemenea, este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util şi de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România”.
 • “Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva, la 14.000 şi ceva”, a afirmat premierul.

Cei patru oameni care vor decide cu ce partener construiește România reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă: doi miniștri și doi consilieri – G4Media, 15.07.20Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă – 26.05.20


Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Nuclearelectrica au bătut palma pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă. Când se va demara proiectul – 22.02.20Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *