Energie, Ro: Nuclearul – doc

producere de energie nucleară în România – și orizontalaOficial al Departamentului pentru Energie din SUA, în vizită la Cernavodă / Scopul: Construirea reactoarelor nucleare 3 și 4 – hotnews, 31.07

România importă aproximativ 1.000 MW, după oprirea Reactorului 2 de la Cernavodă pentru lucrări de întreținere – Hotnews, 9.05

Virgil Popescu: Provocarea cea mai mare la centrala de la Cernavodă este să asigurăm resursa umană. Oamenii vin, sunt instruiţi și apoi pleacă în sectorul nuclear din alte părți ale lumii – 25.01


2021Întâlnirea premierului interimar cu oficialii americani: A fost semnat un acord pentru reactoarele de la Cernavodă și au discutat despre proiectul feroviar Constanța-Gdansk – Hotnews, 9.12

 • Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, parafat cu prilejul vizitei în SUA, de la începutul lunii octombrie, a ministrului român.
 • Partea americană și-a reafirmat angajamentul față de Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, inclusiv în ceea ce privește rolul Băncii de Import-Export a SUA în sprijinirea exporturilor americane către România și a realizării proiectelor legate de Centrala nucleară de la Cernavodă.
 • Kimberly Reed, preşedintele Băncii de Import-Export al SUA, a vizitat centrala nucleară de la Cernavodă, alături de Adrian Zuckerman. Vizita a avut loc cu scopul inițierii implementării acordului semnat cu Exim US pentru realizarea proiectelor nucleare strategice ale României.
 • Pe lângă acest acord, mai există un memorandum de înțelegere cu EXIM US (Banca de Export-Import a SUA) pentru o finanțare de 7 miliarde de dolari pentru dezvoltarea proiectelor din domeniul nuclear, dar si alte domenii.

Comisia Europeană dă undă verde acordului SUA-România care permite construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi reabilitarea reactorului 1 – ZF, 20.11.20

 • „Acordul interguvernamental între Statele Unite ale Americii şi România în domeniul cooperării nuclear-civil a primit avizul Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că prin această avizare putem spune că suntem mai aproape de construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu parteneri strategici, Statele Unite, şi cu parteneri din UE şi suntem foarte fericiţi că am primit acest acord din partea Directoratului de Energie al CE, care ne va permite să semnăm acordul în formă definitivă şi să pornim toate demersurile pentru construcţia reactorului 3 şi 4 de la Cernavodă”, a declarat Ludovic Orban.


De la memorandumuri la realitate. Ce șanse mai au reactoarele de la Cernavodă? – Europa Liberă, 28.10.20ROMATOM a semnat un Memorandum de Întelegere cu americanii de la NEI pentru colaborare în domeniul nuclear – 14.10.20

 • “Acest Memorandum de Înţelegere împreună cu recentul Acord Interguvernamental dintre Statele Unite şi România demonstrează importanţa cooperării internaţionale pentru a reduce emisiile de carbon şi a promova securitatea energetică. Domeniul nuclear din SUA are un istoric de neegalat în parteneriatele industriale şi doreşte să fie partenerul României, având în vedere că România îşi revitalizează infrastructura energetică nucleară. Împreună cu Romatom, NEI doreşte să sprijine această colaborare de a promova energia nucleară ca soluţie energetică curată şi a ajuta ca România să-şi atingă obiectivele climatice şi de securitate energetică”, a declarat Maria Korsnick, preşedinte şi CEO al Nuclear Energy Institute.

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, despre acordul semnat cu SUA pentru Cernavodă: Acordul asigură şi dezvoltarea integrată a industriei orizontale pentru menţinerea şi creşterea capabilităţilor locale – ZF, 12.10.20

 • Acordul asigură dezvoltarea integrată a industriei orizontale locale, cu atât mai mult cu cât România deţine expertiză în construcţia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizată la CNE Cernavodă, atât în operare, cât și pentru reactoarele viitoare, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.
 • Conform Strategiei Energetice a României și Planului National Integrat de Energie și Schimbări Climatice, energia nucleară va avea un rol esențial în atingerea obiectivelor energetice strategice ale României pe termen lung întrucât răspunde obiectivelor decarbonizării din punct de vedere al menținerii nivelului de cost, securității în aprovizionare și atingerii țintelor de mediu prin evitarea emisiilor de CO2.

Acord de cooperare între SUA şi România pentru proiectele de la Cernavodă şi sectorul energiei civile – 9.10.20

 • Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru energie al SUA, remis Agerpres, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1.
 • La rândul său, ministrul Virgil Popescu a apreciat că “România face astăzi un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil”.
 • Statele Unite şi România vor continua să consolideze relaţia bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administraţia Trump. În cadrul P-TEC, SUA şi România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă. Acest grup de lucru va rămâne o piatră de temelie pentru extinderea acestui parteneriat strategic şi comercial, se mai afirmă în comunicatul Departamentului american pentru Energie.

Virgil Popescu: Am promis şi am dus la îndeplinire o misiune strategică-identificarea de parteneri din state NATO pentru Reactoarele 3 şi 4 – 9.10.20

 • Scopul Acordului Interguvernamental este dezvoltarea programului nuclear civil din România prin asigurarea expertizei tehnice, de reglementare, securitate şi siguranţă nucleară şi, implicit, întărirea securităţii, diversităţii, siguranţei în exploatare şi stabilităţii energetice şi de mediu ale României, obiective asociate şi proiectelor de investiţii ale SNN, retehnologizarea Unităţii 1 şi extinderea capacitatii CNE Cernavodă.
 • Acordul acoperă mai multe arii de cooperare, printre care: Proiectul Unităţilor 3 şi 4, retehnologizarea Unităţii 1, cooperare în diferite domenii, precum reglementare, schimburi între laboratoare de cercetare şi universităţi, pregătire personal, cercetare şi dezvoltare.
 • Adiţional proiectelor actuale, Reactoarele 3 şi 4 şi Retehnologizarea Unităţii 1 CNE Cernavodă, Acordul prevede şi cooperarea pe termen lung şi foarte lung prin posibilitatea dezvoltării reactoarelor modulare mici în România, pe un amplasament care urmează a fi stabilit, în vederea asigurării în viitor a flexibilităţii şi scalabilităţii tehnologiilor nucleare.

Banca de Export-Import a SUA va finanţa proiectul nuclear de la Cernavodă – 8.10.20

 • “Mâine (vineri – n. r.), ministrul Popescu se va întâlni cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette, pentru a demara un Acord de cooperare interguvernamentală pentru recondiţionarea unuia dintre cele două reactoare nucleare şi renovarea clădirii în care se află cele două reactoare noi de la centrala nucleară de la Cernavodă, din România. Acest proiect, în valoare de 8 miliarde de dolari, va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică şi energetică. În partea a doua a zilei, ministrul Popescu se va întâlni cu preşedintele EXIM (Băncii de Export-Import a SUA), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înţelegere care vizează finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi alte proiecte din România”, a spus Adrian Zuckerman, în mesajul transmis cu ocazia Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.

Orban, la Cernavodă: Pentru centrala nucleară avem planuri mari, să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro – Agerpres, 23.07.20

 • “În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România”, a spus premierul, adăugând că, “de asemenea, este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util şi de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România”.
 • “Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva, la 14.000 şi ceva”, a afirmat premierul.

Cei patru oameni care vor decide cu ce partener construiește România reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă: doi miniștri și doi consilieri – G4Media, 15.07.20Statul român rupe controversatul acord cu compania chineză care urma să construiască reactoarele 3 și 4 de la Centrala nucleară Cernavodă – 26.05.20


Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi Nuclearelectrica au bătut palma pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă. Când se va demara proiectul – 22.02.20Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *