Spania: Dinamici. Tendințe – doc

Why Does Spain’s Progressive Prime Minister Want to Ban Prostitution? – FP, 8.11
Pedro Sánchez hopes to bolster his feminist credentials—and take on the far right. By Omar G. Encarnación, a professor of political studies at Bard College


Cum vrea premierul spaniol să salveze satele pe cale de dispariție cu un plan de 10 miliarde de euro – 24.05


2021The future is already here: Spain and Europe in a post-covid world – ECFR, 17.12.20

  • “The green, digital and inclusive recovery fund allows us to continue pursuing an agenda that we see as crucial for the future in the coming years and decade.”
  • Juan González-Barba, Secretary of State for the European Union, examines the past, present and future of Spain’s relationship with Europe and assesses the key issues facing the EU in the post-Covid context in an interview conducted by José Ignacio Torreblanca, head of the Madrid Office and Senior Policy Fellow at the European Council on Foreign Relations for the series The Future is Already Here: Spain and Europe in a post-Covid world’.

Madrid: Legea bugetului de stat pe anul 2021 va fi cea mai importantă mobilizare de fonduri publice din istoria Spaniei – 28.10.20

  • Executivul de la Madrid a aprobat proiectul de lege pentru bugetul anului 2021, în urma unui acord în extremis la care s-a ajuns în guvernul de coaliție. Noua politică bugetară se va concentra pe atenuarea efectelor pandemiei și extinderea sistemului de protecție socială, mobilizând  cele mai multe fonduri publice din istoria Spaniei, aproape  240 de miliarde de euro, conform declarațiilor premierului Pedro Sánchez.
  • Principalul motiv de disensiune între cele două partide a  fost impozitul pe venit, care, conform unui protocol inițial, ar fi trebuit să crească pentru cei care câștigă peste 130.000 de euro pe an, dar în cele din urmă, va crește cu două procente, doar pentru veniturile anuale de peste 300.000 de euro. Această creștere a impozitului va afecta 0,08% din totalul contribuabililor spanioli, adică aproape 17.000 de persoane, la care, dacă se însumează  și numărul celor care vor fi afectați de creșterea impozitului pe capital, se va ajunge la peste 36.000 de contribuabili, conform calculelor făcute de Trezoreria statului.
  • Conform primelor detalii oferite de Pedro Sánchez, noua lege a bugetului presupune o creștere cu peste 70% a cheltuielilor din învățământ, 80% în cercetare și cu peste 25% în cultură. De asemenea, premierul spaniol a explicat că, printre alte măsuri care vor fi luate, vor fi și acelea de suplimentare a  ajutorului acordat sectoarelor economice afectate de pandemie, cu o creștere de peste 150%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.