Why Cryptocurrency Is Crazy—Like a Fox – FP, 21.05
Bitcoin’s already ageing out, and central banks may lose in the race against whatever comes next. By Michael Hirsh, a senior correspondent and deputy news editor at Foreign Policy.
Suedia accelerează testarea monedei sale digitale, e-coroana – 6.04
Efectele Brexit: Lituania devine un hub al serviciilor financiare online – 24.02.21
2021
- În luna iunie, Comisia Europeană a lansat o investigaţie oficială asupra Apple Pay, iar în decembrie autorităţile de concurenţă din Olanda au lansat o investigaţie separată. În acelaşi timp, Philip Lowe, guvernatorul băncii centrale din Australia, a declarat recent că abordarea Apple referitoare la plăţi „prezintă probleme de concurenţă”.
FinTech Megatrends – 18.11.20
- KDI School-World Bank DIME Conference on Impact Evaluation in Governance and Finance. FinTech Megatrends: An Assessment of Their Industrial and Welfare Implication, Man Cho, Professor, Data Economy Research Lab, KDI School
- Dacă aş fi un fintech, mi-aş începe drumul cu IMM-uri. Competiţia este acum peste tot. Viteza schimbării în digital este mare, însă nu este suficient de mare. Deocamdată, încercăm să convertim online ofertele tradiţionale, adaptăm modul de a ne întâlni cu clienţii. Pentru noi ancora tradiţională a fost întâlnirea cu clienţii fizic.
Leontin Toderici, director general adjunct şi COO BT : Tehnologia este cheie pentru expansiune, iar perioadele cu probleme sunt cele mai bune pentru a accelera – 15.07.20
- Acum a fost o criză provocată de un virus, dar provocările au fost majore. Multe dintre bănci preferau să lucreze on-site, iar după declanşarea pandemiei de coronavirus, fiecare a trebuit să găsească soluţii pentru work from home, să se adapteze practic peste noapte şi să continue să ofere clienţilor servicii 24 cu 7. În plus, produsele şi serviciile care se oferă în mediul online să tindă la 100% în portofoliul băncii, şi nu în ultimul rând, toate acestea s-au suprapus şi cu provocările care sunt în piaţă de 2-3 ani din zona de fintech. Trebuie să ne adaptăm la tot ce fac fintech-urile, să răspundem şi să fim competitivi cu ele şi în egală măsură să avem şi prezenţă fizică şi să ne întâlnim cu clienţii.
- Din punctul de vedere al diferenţelor dintre fintech şi bancă, eu cred că acestea vor dispărea. Un fintech ca Ebury a fost preluat cu 50% de Santander, care este bancă, alte fintech-uri sunt cumpărate de bănci, unele bănci se poziţionează ca fintech-uri. Fintech este doar un alt cuvânt pentru disruption (perturbare), este un alt mod de a oferi servicii financiare. Nu m-ar surprinde ca în 5 ani să vorbim despre cu totul altceva. Fintech-urile vor oferi o gamă largă de servicii bancare, iar băncile care vor supravieţui perturbării fintech-urilor vor fi de asemenea digitalizate. Cred că mergem împreună cu băncile în aceeaşi direcţie de a oferi servicii bancare. Cu timpul aceste diferenţe dintre fintech-uri şi bănci se va disipa.