5 motive pentru listarea companiilor de stat la bursă – Daniela Șerban, 5.04
Români, vă ordon: Îmbogățiți-vă! – Petrișor Peiu, 22.03
- Cele 260 de miliarde de lei care zac în depozite bancare, cu dobânzi mai mici decât rata inflației, își pierd din valoare zi de zi. În vreme ce economia românească are nevoie de finanțare ca de aer. Iar marile companii românești, prost administrate de un stat politizat excesiv și corupt, au nevoie urgentă de eliberarea de chingile conducerilor politice.
- Nu ar fi prima oară în care statul român să vândă pe bursă, prin ofertă publică, pachete minoritare de acțiuni la marile sale companii. Dar ar fi prima oară când ar putea să fie un stat care își apără proprii cetățeni și nu operează doar în favoarea capitalului străin. Pentru că, oameni buni, să nu uităm că diavolul stă ascuns în detalii!
- „Avem nevoie de a reforma companiilor de stat, avem nevoie de investitori străini, nu putem să susținem de la buget acest efort de reformă. Vom atrage investitori străini ca împreună să reformăm economia, sunt 30 de ani pe care i-am pierdut, iar eu cred că putem să recuperăm foarte rapid”, a mai spus Cîțu.
2020
- Guvernul a modificat joi controversata lege care interzice înstrăinarea de participații ale statului timp de 2 ani. Potrivit actului normativ aprobat de Guvern, a fost înlocuită sintagma „participații” cu sintagma „acțiuni”. În acest fel, rămâne valabilă interzicerea vânzării de acțiuni, însă oferă posibilitatea valorificării activelor. Adică, nu vor putea fi vândute acțiuni de la o companie de stat, însă vor putea fi înstrăinate bunuri.
- Guvernul justifică necesitatea acestei prevederi prin faptul că sunt companii de stat care au nevoie de restructurare, fiind necesară vânzarea unor active neviabile. În plus există și o decizie a Curții Constituționale.
- Legea a fost contestată la Curtea Constituțională de către PNL. CCR a constatat că sintagma “participaţiile statului” are în sfera de cuprindere atât acţiunile şi părţile sociale, ca valori mobiliare emise de societăţi comerciale, cât şi activele, activele funcţionale sau cu caracter social, ca bunuri sau ansambluri de bunuri din patrimoniul unei societăţi care desfăşoară activităţi comerciale. De asemenea, a constatat că domeniul de aplicare a legii îngrădește în mod vădit activitatea operatorilor economici vizați în raport de ceilalți operatori economici.
- Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica – hotnews, 11.06.20
- “Grupul deputaţilor PNL a atacat la CCR legea iniţiată de PSD prin care se interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţi comerciale şi companii naţionale la care statul este acţionar. Legea nu interzice însă valorificarea activelor performante la o societate de către lichidatori, dovada că iniţiatorii legii îşi propun doar vânzarea acelor active performante, cum este cazul societăţii Horticola Bucureşti, unde există conflict de interese între un iniţiator şi lichidator. Reglementarea adoptată ieri de Camera Deputaţilor constituie doar o manipulare naţionalistă pesedistă. În forma scrisă, legea nu va fi aplicabilă pe motiv că PSD a uitat să abroge prevederile legale în vigoare care permit Guvernului României să realizeze privatizări, dacă este necesar, inclusiv prin metoda vânzării de participaţii la societăţi sau companii ale statului. OUG nr.88/1997, Legea 137/2002 şi OUG 57/2019 stabilesc în mod expres dreptul Guvernului de a aplica procedura privatizării dacă este în interesul statului român. În raport cu aceste prevederi, legea pesedistă tace. Prin urmare, ce aplicăm? O interdicţie generală fără obiect sau reglementări concrete care dau dreptul Guvernului de a face privatizări?!”, anunţă liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, într-un comunicat transmis AGERPRES.
- “Noi suntem în negocieri pentru dezvoltarea capacităţii CEC prin posibila intrare a unui investitor instituţional (…). Suntem în cursul realizării unor proceduri de listare la Bursă a altor companii pe care le pregătim. Cum să nu listezi companii pe Bursă? Cum să nu gândeşti că privatizarea poate fi o soluţie de revitalizare a unor companii care nu funcţionează? Adică, dacă o companie intră în insolvenţă, în cursul procedurii, şi există un posibil cumpărător, nu poate să cumpere compania respectivă şi o lăsăm să intre în faliment? Sincer, nu cunosc, repet, proiectul de lege, dar din ceea ce-mi spuneţi chiar mi se pare o aberaţie şi, cu siguranţă, îl vom ataca la Curtea Constituţională “, a susţinut premierul.