De ce încremeneşte politic „o ţară”. Cazul Republicii Moldova – Valentin Naumescu

De ce încremeneşte politic „o ţară”. Cazul Republicii Moldova, unde pare că nimic nu se mai poate întâmpla. Dar trebuia să existe un asemenea stat? – Valentin Naumescu, SpotMedia, 27.10.20

  • De fapt, din 1991 încoace, după destrămarea Uniunii Sovietice şi apariţia acestei mici republici artificiale, statutul Republicii Moldova în Europa s-a schimbat foarte puţin iar temele şi partiturile politice sunt cam aceleaşi, chiar dacă vechi, erodate şi prăfuite, dar încă valabile. Nu a apărut nimic nou, nimic semnificativ. Un Acord de Asociere cu UE în 2014 şi ridicarea vizelor, atât. Figurile politice se mai schimbă, o dată la 8-10 ani, dar muzica este aceeaşi, şi e tot mai puţin interesantă, nu numai pentru europeni şi pentru România, dar inclusiv pentru proprii ei cetăţeni, din care mulţi aleg să plece în Vest, să evadeze dintr-un spaţiu îngheţat geopolitic şi fără speranţă şi să înceapă o viaţă nouă.
  • Depopularea Republicii Moldova a fost una dintre cele mai severe din lume, republica de peste Prut pierzându-şi în ultimii 29 de ani peste 30% din populaţie sau chiar mai mult, dacă luăm în considerare şi secesiunea de facto a Transnistriei. Dar numărul mic de oameni nu este singura problemă a acestei „invenţii” ruseşti, vulnerabilizată în primul rând de lipsa de identitate naţională şi, s-o spunem direct, de lipsa unui loc pe hartă. Pur şi simplu nu prea este loc pe harta Europei pentru acest stat aflat în căutarea unei identităţi de un fel sau altul.
  • De partea cealaltă, cea care ar fi trebuit să fie în mod limpede şi ferm candidata UE şi a României a ezitat să îşi asume acest rol curajos, fiindu-i parcă ruşine să se prezinte astfel şi să-şi asume această identitate politică, de parcă pro-ruşii din republică s-ar gândi vreun moment să o voteze. Doamna Maia Sandu, după gafa uriaşă a guvernului făcut împreună cu partidul lui Dodon (despre care am scris tranşant, în 2019[1]), coaliţie din care a fost repede şi previzibil dată afară, aşa cum lasă mafioţii pe cineva jos din maşină pe centura oraşului după ce nu mai au nevoie de serviciile respective, a preferat să facă o campanie mică, de partid, să îşi întărească poziţia de lider al opoziţiei, oarecum dând semne că ştie că nu are şanse să câştige dar este interesată să rămână totuşi pe scena politică, arătând că este măcar în faţa celorlalţi candidaţi pro-europeni şi pro-români din cursă. Mic obiectiv.
  • Din România nu mai vine niciun semnal intens de susţinere, ca în anii trecuţi. Maia Sandu nu a dorit să se asocieze cu imaginea României iar discursul ei pro-european a fost cam abstract şi fad. Tinerii şi-au pierdut între timp entuziasmul. Fuseseră influenţaţi să creadă puternic în marele obiectiv anti-Plahotniuc, au susţinut cu naivitate în vara lui 2019 soluţia „monstruoasei coaliţii” cu socialiştii lui Dodon şi, după ce au văzut cât de rău s-a terminat, au tăcut şi nu îi mai interesează campania de acum.
  • UE şi SUA nu mai ştiu sau nu au ştiut niciodată ce să facă cu Republica Moldova. România a fost, la rândul ei, nepricepută şi lipsită de viziune (sau de voinţă şi interes real?) în ultimii 30 de ani. Doar Rusia dă semne că ştie exact care este întrebuinţarea micii republici. Un spaţiu pe care îl controlează (parţial) dar nu îl doreşte cu adevărat, pe care îl ţine blocat şi fără speranţe, în care singurul interes este să nu pătrundă aerul occidental şi românesc, pentru a nu vedea mâine-poimâine fluturând steagul albastru al UE sau ridicându-se baze militare americane. În rest, mize mici, ceva import de vin şi fructe, oricum nesemnificativ pentru piaţa rusească, un strop de gaz şi câteva zeci de mii de muncitori ieftini din republică pe şantierele sau câmpurile din Rusia, cei care nu s-au încumetat să plece spre Vest. O nimica toată, adică, pentru Rusia. Cu o altfel de negociere a Occidentului cu Rusia, Moscova ar putea fi convinsă să elibereze din captivitate acest mic spaţiu post-sovietic, de care are mult mai puţină nevoie decât sunt unii tentaţi să creadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *