Ro: Digitalizarea – doc

La mai bine de un an de la înființare, Autoritatea pentru Digitalizarea României nu a realizat un catalog al serviciilor publice, conform obligațiilor legale: Inițiativa abia a început și va dura câteva luni – Hotnews, 17.062021Raport: Migrarea companiilor în cloud poate reduce emisiile de carbon cu echivalentul a 22 de milioane de maşini în trafic – 5.10.20


România, printre ţările Uniunii Europene cu cele mai slabe performanţe în domeniul digital – 10.06.20

  • Finlanda, Suedia, Danemarca şi Olanda sunt economiile „cele mai avansate ale UE” pe plan digital, la polul opus aflându-se Italia, România, Grecia, şi Bulgaria, potrivit Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI) publicat de Comisia Europeană, informează AFP.
  • Indicele monitorizează performanţa digitală globală din Europa şi urmăreşte progresele înregistrate de ţările UE în ceea ce priveşte competitivitatea digitală. El măsoară progresele realizate de fiecare ţară în cinci domenii: conectivitate, competenţele digitale, utilizarea internetului de persoane particulare, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice.

România, pe locul cinci în UE la viteza internetului, dar codașă de trei ani la rând la serviciile publice digitale și la utilizarea internetului – 11.06.20


(…)


Florin Talpeș: Administrația s-ar putea digitaliza în doar doi ani. Interconectivitatea existentă e folosită de grupurile de putere – CdG, 26.11.19

  • Doi ani, maximum. Pentru că eu cred că există o anumită interconectare. Ce vorbim aici este despre serviciile către cetățeni. Eu cred că anumite grupuri din România au acces la date interconectate. Grupuri care țin de guvernări locale, grupuri de putere.
  • Modelul de guvernare pe care l-am avut noi a fost împărțirea moșiilor. Și atunci, diversele grupuri și-au văzut moșia lor pe care nu o încalcă nimeni altcineva. Ne uităm la exemplul ANAF. Proiect cu Banca Mondială, finanțare, era avansat proiectul, acum e oprit. Și sunt destui experți în piață. Și soluțiile sunt scrise în rapoarte. Mai trebuie să existe voința politică de a defragmenta și a gândi și unitar, atunci când vorbim de anumite fundamente ale statului. Când vorbim de sistem de justiție ca un sistem unitar. La fel trebuie făcut și pe partea digitală.
  • Nici măcar banii nu sunt o problemă, îi găsești imediat, pentru că toți văd beneficiile pe care le-ar aduce pașii înainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *