UBB – documentar

UBB, inclusă în clasamentul internaţional QS al universităţilor, în primele 3% – 10.06.20

  • “Prezenţa şi poziţionarea universităţilor româneşti în rankingurile internaţionale depind de eforturile şi realizările proprii, însă sunt condiţionate major în mod categoric şi de politicile naţionale în domeniu, iar aici mă refer mai ales la susţinerea adecvată a finanţării şi la existenţa unei legislaţii competitive care să ne permită să ne dezvoltăm în ritmul universităţilor internaţionale. UBB şi-a asumat ca obiectiv strategic statutul de universitate de tip world-class, iar eforturile noastre sunt direcţionate puternic spre atingerea acestui obiectiv, însă toate aceste eforturi pot fi amplificate sau distruse de politicile naţionale în domeniul educaţiei şi cercetării. Până acum nu prea ne-au ajutat, dimpotrivă, dar să vedem de acum încolo”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
  • În sistemul QS STAR UBB este distinsă cu 4 stele, fapt care corespunde statutului de universitate internaţională de excelenţă. UBB se prezintă astfel astăzi ca o universitate cu profil internaţional, demonstrând excelenţă în predare şi cercetare, cu un mediu academic stimulativ care asigură oportunităţi excelente de studiu şi de integrare a absolvenţilor pe piaţa muncii, contribuind prin inovare avansată la o societate bazată pe cunoaştere, care asigură o calitate crescută a vieţii oamenilor. Clasamentul anterior QS al universităţilor (QS World University Ranking 2019) includea patru instituţii de învăţământ superior din România, numărul lor reducându-se în 2020/2021 la 2. În condiţiile în care, la nivel internaţional, există aproximativ 26.000 de universităţi, rezultatul din acest an poziţionează UBB în primele 3% universităţi ale lumii.

Daniel David: UBB doreşte să formeze buni specialişti, dar şi buni cetăţeni – 10.06.20

  • Fiindcă suntem într-un mesaj, ca să spun aşa, de admitere, aş puncta ideea că noi, la UBB, dorim să formăm buni specialişti, dar şi buni cetăţeni, şi oarecum o facem altfel decât multe alte universităţi din ţară. Anume, dincolo de faptul că valorizăm toate cele trei misiuni fundamentale – educaţie, cercetare-dezvoltare-inovare şi de legătură cu societatea -, o facem şi diferit, într-un fel. Anume, noi punem în centrul activităţii academice ideea de a genera cunoaştere prin cercetare şi în acest proces facem educaţia şi legătura cu societatea. Fiindcă, altfel, am fi doar o universitate care preluăm cunoaşterea generată de alţii şi pe care o putem preda studenţilor noştri, poate foarte bine, dar nu este cunoaştere originală, nu-i formăm pe studenţi ca pe buni specialişti şi ca cetăţeni pentru societate.
  • Noi ne asumăm explicit la nivel de licenţă să fim o universitate globală, la nivel naţional, astfel încât suntem incluzivi, nu suntem foarte selectivi, deoarece noi credem că tinerii trebuie să studieze la nivel de licenţă. Stăm foarte prost în comparaţie cu celelalte ţări dacă raportăm numărul de absolvenţi de studii superioare la totalul populaţiei, iar UBB şi-a luat această misiune, să îmbunătăţească acest raport printr-o incluziune foarte mare la nivel de licenţă.
  • UBB are pregătite 4.976 de locuri bugetate la nivel de licenţă, dintre care 4.875 pentru cei din România şi din Comunitatea Europeană, iar 101 locuri sunt destinate românilor de pretutindeni. De asemenea, UBB are rezervate 25 de locuri pentru romi şi 170 pentru elevii de la licee din mediul rural.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *