following – Vasile Pușcaș

Vasile Pușcaș a fost Negociatorul-Şef al României cu Uniunea Europeană.

A fost profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a ținut cursuri de Relaţii Internaţionale, Negocieri internaţionale, Negocieri europene; din 2011 a fost Profesor Jean Monnet Ad Personam.

Între 1991 şi 1994 a avut funcții diplomatice, la New York şi la Washington. În anii 2000-2008 a fost parlamentar, iar în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 a fost ministru al Afacerilor Europene.

Este membru în Consiliul de Administrație al Băncii Transilvania.România Europeană

Vasile Pușcaș, fostul negociator șef cu UE, de Ziua Europei: România, un asociat care stă cu mâna întinsă – 9.05.20

  • Performanţele dezvoltării României, ca stat membru al Uniunii Europene, s-au petrecut printr-un fenomen de contagiune cu instituţiile, politicile europene şi interacţiunile parteneriale cu celelalte state membre. Până acum, însă, nu am avut o strategie a noastră, un program propriu de fuziune a intereselor ţării cu procesul integrării europene, adesea lăsând impresia unui asociat care stă cu mâna întinsă la finanţările de la Bruxelles. Nu am urmat nici măcar traseele dezvoltării angajate prin Tratatul de Aderare
  • Nededicându-se aducerii la noi acasă a beneficiilor aderării la Uniunea Europei, liderii politici şi economici ai României au asistat pasiv la plecarea românilor spre zonele mai dezvoltate ale Uniunii, aceştia preferând o integrare individuală în construcţia europeană la care tocmai aderaserăm. Aceasta şi pentru că, în România, nu li s-a oferit ocazia realistă de a fi cuprinşi într-un efort naţional constructiv, raţional, accelerat îndreptat spre integrarea europeană.

europene

Politica şi managementul, în calea fondurilor UE – 27.06.10


istorie + politică

Lecturi: “Universitate. Societate. Modernizare” de Vasile Puşcaş – 15.11.19

O lovitură de stat care s-a aflat sub semnul improvizației! Mitul Revoluției spontane din 1989, desființat la Academia Română – 4.04.19

Dacă nu acum, atunci când? – 4.09.18
Editura Studia a lansat în anul centenarului reîntregirii României volumul profesorului clujean Vasile Puşcaş  “Marea Unire 1918. România Mare. Acte si documente”,  o relatare amplă a desăvârşirii  procesului de constituire a statului naţional modern România, cu incursiuni în prezent şi o întrebare gravă:  oare noi ce am învăţat din trecut?

Vasile Puşcaş: statul naţiune are viitor în viitorul sistemului internaţional – 18.05.18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *