Multinaționalele – doc

cine controlează, și de unde, economia RomânieiGermania, Franţa şi Italia – ţările care controlau majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România în 2018 – 30.04.20

  • Conform INS, la nivelul anului 2018, în România au fost identificate 80.591 de grupuri de întreprinderi, dintre care 5.140 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 75.451 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (401 controlate din interior, respectiv 75.050 controlate din străinătate).
  • Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, 13.391 reprezentau grupurile controlate de persoane juridice străine, în timp ce 61.659 erau grupuri controlate de persoane fizice străine.
  • Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activau în comerţ, iar repartizarea acestora în funcţie de activităţile economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev. 2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşurau activitatea în: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (35% din totalul grupurilor de întreprinderi), construcţii (11%), industria prelucrătoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (9%) şi tranzacţii imobiliare (8%).
  • Potrivit INS, în România, în anul 2018, peste un sfert (28,6%) din numărul total de salariaţi din întreprinderile active îşi desfăşurau activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate.
  • Raportat la ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (16,6%), pe locul doi fiind controlate din Franţa (12,4%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (9,2%).
  • Subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (10,1%) şi Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,1%).
  • Subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa se regăsesc în Industria prelucrătoare (5,6%), în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (2,7%); Repararea autovehiculelor şi motocicletelor.
  • Subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia dominau secţiunea Industria prelucrătoare (6,2%).

Leave a Reply

Your email address will not be published.