strategie de țară – marketing

Brandul de ţară al României a ajuns să mai valoreze doar 160 mld. dolari, după o scădere dramatică de 26%. România coboară două locuri, pe poziţia 49 – 16.11.20


Mihnea Şerbănescu, C&W Echinox: Pentru că nu avem marketing de ţară, iar marketingul politic ne îngroapă, ne vindem ieftin, iar salariile sunt mai mici în România – 23.02.2020

  • Ne vindem ieftin, suntem percepuţi şi evaluaţi ca o ţară de discount, un investitor mai degrabă cumpără o clădire de birouri în Praga cu un randament de 4%, sau la Varşovia cu 5% decât să cumpere aceeaşi clădire de birouri cu un câştig de 7% la Bucureşti.
  • Noi, ca jucători privaţi, ne facem datoria, încercăm să promovăm cât mai bine România, arătăm tuturor investitorilor că realitatea este mai bună decât percepţia, le arătăm că, practic, suntem un paradis fiscal din punct de vedere al taxelor.
  • Dar în final ceea ce contează în decizia de investiţie este marketingul de ţară, şi noi nu avem acest marketing de ţară, nu avem un marketing instituţional, iar marketingul politic este aşa cum este.