Interviul acordat de ministrul Bogdan Aurescu la postul Euronews în marja Forumului de la Davos – euronews, 22.01.23
Interviul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pentru TVRInfo – 12.01.23
2021
Lansarea rețelei-pilot de diplomație climatică a României – MAE, 25.05
- În condițiile în care schimbările climatice reprezintă una din provocările majore la nivel global, iar diplomația climatică devine o constantă a politicii externe, MAE a propus crearea unei rețele pilot care include cele mai active misiuni ale României în sfera diplomației climatice.
Interviul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la emisiunea Insider Politic, Prima TV – 16.05
Interviul ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu pentru Jurnal de seară – DIGI24, 22.04
Dezbatere „The Public Communication Axis: Central Administration – Media – Civil Society” – 17.03
- Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Statului Israel la București organizează, în perioada 16-17 martie a.c., în format videoconferință, seminarul „Public & Digital Diplomacy 2.0-2.1”, adresat diplomaților români și israelieni. Principalele teme de discuție privesc atât evoluția domeniilor diplomație publică, digitală, culturală, cât și instrumentele unei comunicări publice și strategice eficiente, într-un context supus unor schimbări rapide și complexe.
Aurescu: România a condamnat arestarea lui Navalnîi, care este inacceptabilă – 25.01
2020
MAE: Combaterea violenţei împotriva femeilor – una dintre priorităţile României – 25.11
Participarea ministrului Bogdan Aurescu la Conferința Afganistan 2020, organizată sub egida ONU – 24.11
Principalele repere ale acțiunii diplomatice a României – 6.11.20
- Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat principalele repere ale acțiunii diplomatice a României, la un an de la preluarea mandatului de ministru al afacerilor externe.
- Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat iniţiativei de “Răspuns Global la Coronavirus” şi că anul acesta au fost reorientate câteva proiecte de asistenţă către urgenţe sanitare, în special în vecinătatea estică şi în Africa sub-sahariană. România a direcţionat peste 75% din bugetul său pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare astfel încât să răspundă provocărilor pandemiei de COVID-19.
- Ministrul Afacerilor Externe a subliniat faptul că România rămâne un susţinător constant atât al Politicii de Vecinătate a CoE, cât şi al proceselor democratice din vecinătatea CoE. În acest sens, a reiterat faptul că România urmăreşte îndeaproape şi este profund îngrijorată de evoluţiile din Belarus şi a arătat că ţara noastră a susţinut activ adoptarea deciziei UE de a impune sancţiuni celor responsabili de violenţă, represiune şi fraude electorale în această ţară.
- “În context, şeful diplomaţiei române a exprimat preocupare pentru abuzurile şi încălcările continue ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar în Crimeea, care este anexată ilegal, şi în zonele din estul Ucrainei controlate de aşa-numiţii separatişti. În acelaşi timp, a transmis un mesaj privind necesitatea monitorizării situaţiei drepturilor omului în regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, unde asistăm la o deteriorare din ce în ce mai accentuată a securităţii regionale”, arată MAE.
- În ceea ce priveşte situaţia din Nagorno-Karabah, şeful diplomaţiei române a pledat pentru reluarea neîntârziată a dialogului politic pentru a identifica soluţii paşnice, în conformitate cu dreptul internaţional.
MAE: Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române din acest an, în premieră în format online – 7.09.20
- “Circumstanţele generate de pandemie reconfirmă şi accentuează rolul diplomaţiei în gestionarea, în ansamblu, a crizelor. Contextul acestei crize amplifică procese majore în relaţiile internaţionale, perspectivele de dezvoltare şi dinamica economică şi socială globală. Adaptarea diplomaţiei române la tendinţele actuale şi la cele anticipabile post-criză implică necesare ajustări ale acţiunii curente şi, în aceeaşi măsură, trasarea liniilor de acţiune viitoare, inclusiv prin încurajarea şi sprijinirea acelor tendinţe şi evoluţii care corespund intereselor şi obiectivelor naţionale de politică externă ale României, precum şi contracararea în mod eficient a celor care nu sunt favorabile ţării noastre.
- Politica externă a României va rămâne ancorată pe pilonii săi de bază: creşterea profilului şi rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, respectiv dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum şi susţinerea pentru multilateralism, pentru dreptul internaţional şi pentru valorile democratice“, a transmis MAE.
- Creșterea rolului României în Uniunea Europeană și în NATO și consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămân coordonatele esențiale ale politice externe a României, iar diplomația română trebuie să lucreze în continuare la aprofundarea lor, spune președintele Klaus Iohannis.
- “Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate”, a transmis Iohannis.
- “Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.