Răzvan Nicolescu este fondator și președinte al Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.
A fost preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER) între 2014 şi 2016, membru al Consiliului de Administraţie ACER (2010-2016) – iar în perioada 2006-2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie. A fost ministru al Energiei în 2014.
În 2021 a fost numit ca reprezentant al statului în Consiliul de Supraveghere al Petrom – unde a fost director de reglementare şi afaceri publice (2009-2014). A fost partener în cadrul Deloitte, lider pentru Europa Centrală, responsabil de industria gazelor naturale, petrolului și produselor chimice.
- Cât este de pregătită România pentru tranziția energetică? Răzvan Nicolescu și Dumitru Chisăliță, la HotNews.ro LIVE: E important să nu transformăm gazele din Marea Neagră într-o Fata Morgana/ Nu e corect să consideri că hidrogenul este bun oriunde – Hotnews, 23.05
- Răzvan Nicolescu: În 5 ani, UE va impune taxă pe centralele de gaz / Dumitru Chisăliță: Racordarea gratuită la gaze nu este o abordare sănătoasă, vom ajunge să devenim dependenți de import – Hotnews, 24.05
Răzvan Nicolescu: Funcția de membru în boardul EIT a fost câștigată prin concurs, nu este una politică – CdG, 4.05
- “Mulţumesc Comisiei Europene pentru numirea în bordul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT), una dintre cele mai dinamice şi avangardiste instituţii ale Uniunii Europene. Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selecţie despre care am aflat din revista ‘The Economist’. Nu este o numire politică şi nici o funcţie ce revenea României, ci este o poziţie pe care un român a câştigat-o prin concurs, intrând în competiţie cu mulţi alţi europeni. Din acest motiv va încurajez să credeţi în şansele voastre pentru ca visele pe care le aveţi să devină realitate. În ceea ce mă priveşte, nu poate fi ceva mai frumos decât să fiu în prima linie a unei mari organizaţii europene ce îşi propune să contribuie la schimbarea în bine a omenirii.”
- “Mi-am pus cunoștiințele și experiența la dispoziția Uniunii Europene, sprijinind încercarea acesteia de a deveni un jucător global în domeniul inovării, digitalizării și al luptei împotriva schimbărilor climatice.
- Îmi propun, de asemenea, să ajut firme românești și antreprenori locali să se transforme și să beneficieze de tranziția energetică.
- Vreau să fac din Asociația pentru Energie Curată și luptă împotriva Schimbărilor Climatice una dintre cele mai cunoscute și eficiente la nivel național și regional.”
Răzvan Nicolescu a înființat Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice – 17.03.21
Răzvan Nicolescu, propus de statul român pentru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom – 19.03
- “Am acceptat nominalizarea din partea statului român având convingerea că aş putea contribui la transformarea companiei în contextul luptei internaţionale împotriva schimbărilor climatice, în beneficiul sectorului energetic românesc pe termen mediu şi lung. Eficientizarea companiilor de stat, creşterea ponderii capitalului privat autohton în energie şi parteneriatele reciproc avantajoase între stat şi marile companii internaţionale reprezintă elemente cheie pentru o tranziţie inteligenţă la un sector energetic mai prietenos cu mediul înconjurător.”
Răzvan Nicolescu: Dacă statul nu „intervenea“, am fi extras deja gaze din Marea Neagră, iar Exxon nu ar fi vrut să plece – Adevărul, 24.02
2021
Lumea se schimbă : let’s be smart – 14.10.20
- In loc sa ne stabilim rapid niște priorități clare in tranziția energetica, sa ne asumam neutralitatea in privința de emisiilor de gaze ce produc efect de sera, sa ne dezvoltam o industrie locala producătoare de echipamente care sa capitalizeze zecile de miliardele de euro alocate de Bruxelles, sa cream noi locuri de munca, sa producem panouri fotovoltaice si baterii local si apoi sa le instalam pe bani europeni in casele oamenilor de la noi care se încălzesc cu paie, sa ne ajutam industria si populația sa consume mai eficient, noi ne pregătim, aproape in consens politic, sa aruncam pe geam miliarde de euro construind noi racordări si conducte de gaz ce nici măcar nu pot distribui hidrogen si gaze verzi si care, daca nu vor rămâne goale, vor umple conturile Gazprom.
Răzvan Nicolescu, despre racordarea gratuită la gaze: Toţi consumatorii vor suporta costurile; este vorba de milioane de euro – 13.10.20
- Răzvan Nicolescu: România este printre cele mai vulnerabile ţări la scăderea preţului petrolului, iar orice cotaţie a barilului Brent sub 25 de dolari obligă sistemul de producţie local la restructurări – 22.04.20
- Răzvan Nicolescu: Prețul istoric negativ al petrolului: implicații pentru România – 21.04.20
Economia românească în criza coronavirus. Ce soluții avem la îndemână? – 25.03.20
Nicolescu: România trebuie să capitalizeze oportunităţile uriaşe din tranziţia energetică. Câte staţii electrice producem, câte baterii? Asta trebuie să ne preocupe – 29.02.20
Răzvan Nicolescu: România poate să atragă zero sau sute de miliarde de euro pentru tranziţia către energie verde şi depinde de noi să avem o strategie. În acest moment, nu avem o strategie – 3.02.20
- „Există un potenţial economic uriaş, Uniunea Europeană a anunţat Pactul Ecologic European, începând din acest an şi până în 2050. Trebuie să investim în Europa aproape 7 trilioane în total, adică peste 225 de miliarde de euro anual până în 2050. România poate să atragă zero sau sute de miliarde, depinde de noi să avem o strategie. În acest moment, nu avem o strategie“, spune Răzvan Nicolescu, partener la Deloitte şi coordonator al practicii de energie şi sustenabilitate în centrul şi estul Europei, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
- Răzvan Nicolescu, promovat recent în poziția de partener în cadrul practicii de consultanță a Deloitte, preia și rolul regional de lider al industriei gazelor naturale, petrolului și produselor chimice pentru Europa Centrală.
- „Statutul de partener este cea mai mare recunoaștere în domeniul serviciilor profesionale, certificând atingerea celui mai înalt nivel de expertiză tehnică, de calitate a serviciilor oferite clienților și de capacitate de dezvoltare si coordonare de echipe. Îi urez bun-venit lui Răzvan în echipa de parteneri și sunt convins că profesionalismul, hotărârea și experiența sa internațională vor contribui semnificativ la valoarea serviciilor pe care le oferim clienților noștri din domeniul energiei”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.
- În noul său rol de lider de industrie pentru Europa Centrală, Răzvan Nicolescu va deservi cu prioritate companiile mari din energie care activează la nivel regional. De asemenea, el va coordona dezvoltarea de servicii noi dedicate acestui sector pentru a răspunde unor nevoi stringente ale clienților, precum cyber security, schimbări ale cadrului de reglementare și digitalizarea proceselor și operațiunilor.
- Răzvan Nicolescu s-a alăturat Deloitte în 2015 și a devenit în scurt timp lider al industriei de energie și resurse naturale pentru România, oferind direcții strategice și facilitând colaborarea dintre zeci de experți ai Deloitte Romania specializați în această industrie de o importanță critică. Răzvan este un specialist respectat și recunoscut în domeniul energetic, cu o experiență solidă atât în sectorul privat, cât și în cel public. El a ocupat pozițiile de Director de Reglementare la OMV Petrom, președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Europene de Reglementare în Energie, atașat al României la Uniunea Europeană pe probleme de energie și ministru al energiei, fără a fi membru al unui partid politic.
- Răzvan este absolvent al Universității Politehnice din București cu specializarea Inginerie Electrică. Studiile tehnice din domeniul energetic au fost completate de studii economice, fiind absolvent al programului MBA al Solvay Brussels School of Economics and Management, precum și de unele programe pentru executivi ale Harvard Business School.