Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Iohannis, domnule Cîţu, cel mai bun omagiu pentru Institutul Cantacuzino este să daţi 20 milioane euro din PNRR pentru o fabrică de vaccinuri – Dragoș Damian, 1.04
- In pandemie, intreaga Europa s-a mobilizat pentru a creste capabilitatile de vaccinare, si astfel am aflat ca doar Romania a ramas fara o unitate care sa poata produce produse biologice.
- La 100 de ani de la fondarea Institutului Cantacuzino, in loc sa aruncam 3 miliarde de Euro din PNRR in toate directiile inutile, cel mai bun act de recunoastere a traditiei din industria farmaceutica din Romania este sa se duca mai departe mostenirea institutului, si sa construiasca o fabrica noua de vaccinuri, care sa se numeasca “Ion Cantacuzino”.
Este plauzibilă varianta producerii unui vaccin anti-Covid în România? Manager “Cantacuzino”: E o discuție prematură – 8.02
Când vom avea produse medicale esențiale anti-COVID “Made in România”? “Nu poți să produci vaccin în Centrul Capitalei! Linia de producție e veche!” – ziare.com, 8.02
Florin Cîțu: Vom încerca să producem vaccin anti-COVID la Institutul ”Cantacuzino” – RFI, 6.02
Institutul Cantacuzino, de la vaccinuri la zeama de orz – Alexandru Toma Pătrașcu, contributors, 9.02
2021
Institutul ‘Cantacuzino’ participă la diagnosticarea COVID-19 – 16.03.20
Specialiştii Laboratorului infecţii respiratorii virale din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” au efectuat, în perioada 12 – 16 martie, teste de diagnostic molecular pentru aproximativ 1.000 de probe recoltate de la persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus, la solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă adresată Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit unui comunicat al institutului, Laboratorul infecţii respiratorii virale este acreditat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încă din anul 1969 şi este Centru Naţional de Referinţă pentru gripă în România.
“Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’ contribuie, alături de celelalte unităţi sanitare, la creşterea capacităţii de diagnosticare a COVID-19 pe teritoriul României”, se arată în comunicat.
“CSAT trebuie să analizeze şi să adopte decizii ferme în legătură cu repunerea în funcţiune la capacitate maximă a producţiei de vaccinuri la Institutul Cantacuzino. Trebuie mobilizate în regim de “stare de urgenţă” toate resursele materiale şi umane, pensionari, specialişti din universităţi şi centre de cercetare din domeniu, pentru a recupera pierderile majore provocate de lipsa unor decizii corecte, transparente şi competente în ultimii zece ani. Producţia institutului nu s-a oprit nici în vreme de război şi este esenţial ca acesta să funcţioneze şi acum la capacitate maximă”, precizează comunicatul AOAR.
Apel pentru conștientizarea importanței Institutului Cantacuzino în contextul actual COVID19 și în perspectivă:
Este vorba despre o decizie strategică într-un domeniu în care avem o tradiție și o bază de aproape 100 de ani. CSAT ar trebui să ia decizia ca România să investească 100 de milioane de euro în următorii cinci ani în modernizarea Institutul Cantacuzino. În paralel, este nevoie de o strategie de atragere de fonduri UE, pentru o resursă strategică europeană.
Nu se știe cât va dura criza COVID-19 la nivel global sau național și ce consecințe sociale și economice va avea. Pe termen scurt este important dacă se pot produce destule teste care să identifice prompt persoanele infestate și, mai ales, cât de repede se va găsi un vaccin eficient. Au mai existat pandemii și probabil că alți viruși cu răspândire globală, poate mai letali, ar putea să mai apară în timpul vieții noastre sau a copiilor noștri. Părinții și bunicii noștri par să fie acum cei mai vulnerabili.
De aceea capacitatea de a produce seruri, vaccinuri și capacitatea de cercetate a Institutului Cantacuzino trebuie prezervată nu doar pentru România, ci pentru regiune, Europa și Umanitate. Institutul Cantacuzino este unul din cele doar șapte institute care pot produce vaccinuri în Uniunea Europeană. Ar trebui să poată produce teste și vaccinuri contra coronavirus și a altor posibile situații similare. Ca simpli cetățeni, nu putem decât să sperăm că o fac sau ar putea să o facă.
Şeful Institutului Cantacuzino: Nu vom putea produce vaccin mai devreme de 7-8 ani – 02.20
- S-au împlinit zece ani de când Institutul Cantacuzino a pierdut licenţele de producere a vaccinurilor împotriva tuberculozei, gripei, turbării şi tetanosului. În februarie 2010, după ani de scandaluri, dar şi investiţii în două linii de producţie a vaccinurilor gripal şi BCG, Agenţia Naţională a Medicamentului a decis că fără noi echipamente la standarde europene, la “Cantacuzino” nu mai pot fi produse vaccinuri sigure.
- Colonelul Dragoș-Alexandru Necula spune că este nevoie de 150 de milioane de euro pentru echipamente, bani ce ar putea fi atraşi de la Uniunea Europeană.
- Însă cel mai important impediment în a produce repede un vaccin este obligativitatea realizării de studii clinice, pe animale și pe om.
- „Măsurile concrete adoptate până în prezent de conducerea Institutului s-au materializat printr-o creștere semnificativă a producției de SOD Natural, cel mai cunoscut antioxidant și imunostimulator românesc, realizat în exclusivitate în cadrul Institutului Cantacuzino”, au mai precizat oficialii MApN.
- Colonel dr. Petrișor Jalbă, comandantul Institutului „Cantcuzino”, a precizat că „pentru acest adevărat tezaur al cercetării românești – Institutul Cantacuzino – depunem eforturi pentru ca acesta să-și îndeplinească, în continuare, menirea și rațiunea pentru care a fost creat, respectiv de promovare a sănătății publice prin cercetare de înaltă calitate și interdisciplinară și prin activități de monitorizare, prevenire și control al bolilor transmisibile”.
Ministrul Sănătăţii: Încercăm să găsim soluţii pentru a reporni Institutul Cantacuzino – 02.17
Institutul “Cantacuzino” are un nou Consiliu de Administraţie, condus de Eugen Adrian Ionel – 02.16