Securitatea alimentară – documentar

France shields Carrefour from takeover in food security battle – Politico, 15.01
Economy minister says Paris is ready to use new investment screening powers.


2021Conferinţă pe tema suveranităţii alimentare europene anunţată de Franţa pentru la toamnă – 18.06.20

  • Ministrul francez al agriculturii declară că industria alimentară şi lanţurile de aprovizionare au fost greu încercate de epidemie. Unele produse, precum pastele făinoase, au fost cumpărate masiv şi uneori au dispărut chiar din supermarket-uri. Sistemul de aprovizonare a făcut însă faţă acestei presiuni speciale, nu s-a produs nici fenomen de panică, dar, pe viitor, trebuie regîndit sectorul alimentar european, afirmă demnitarul francez. 
  • Probabil că Didier Guillaume se gîndeşte că în viitor Europa ar putea fi confruntată cu crize şi mai mari decît pandemia de coronavirus. Nu se ştie ce ni se va întîmpla din cauza perturbărilor climaterice, de exemplu.
  • Pe viitor, spune ministrul francez, citat de cotidianul Le Figaro, trebuie să semnăm tratate de liber schimb în care tot ce ţine de alimentaţie să fie pus sub semnul excepţiei.
  • Didier Guillaume se mai arată un apărător fervent al conceptului de patriotism alimentar şi îi îndeamnă pe francezi să consume produse locale chiar dacă uneori ele sunt mai scumpe decît cele spaniole sau germane.

Actions now can curb food systems fallout from COVID-19 – Nature, 7.05.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *