Agenda Capitalului Uman – doc
The U.S. Is Still Beating China in Human Capital—For Now – FP, 5.11
Washington could lose its unique talent advantages unless it pushes reform. By Ryan Hass, a senior fellow and the Michael H. Armacost Chair in the foreign-policy program at the Brookings Institution, and Jude Blanchette, the Freeman chair in China studies at the Center for Strategic and International Studies

Who Will Win the Global War for Talent? -FP, 9.10
After the Great Lockdown will come the next Great Migration. By Parag Khanna is the founder and managing partner of FutureMap and the author of the book MOVE: The Forces Uprooting Us.


Raluca Turcan: Există un clivaj uriaş între ceea ce se pregăteşte în sistemul de educaţie şi ceea ce iese din sistemul de educaţie. Este o fractură între ceea ce se predă şi ceea ce aşteaptă piaţa muncii – 11.10


Trei indicatori-cheie care descriu starea Educației românești în context european. Se poate convergență materială fără convergență umană? – CdG, 15.08.21


Frank Hajdinjak, Adrem: Lipsa forţei de muncă va fi un blocaj major în tranziţia energetică – ZF, 9.08.21

 • „România este, în general, bine pregătită să atingă obiectivele Fit for 55 (pachetul de măsuri prin care se transpune în legislaţie programul Green Deal). Cu toate acestea, văd o problemă majoră cu disponibilitatea şi calificarea forţei de muncă. Acesta va fi un blocaj major“, spune Frank Hajdinjak, în calitate de chief strategy and transformation officer al grupului Adrem.

Corneliu BODEA, CEO Adrem & Președinte CRE: Asistăm la o deprofesionalizare a capitalului uman din energie, rezultatul a 20 de ani de lipsă de investiții, și degeaba avem idei dacă ne lipsesc oamenii cu care să le punem în aplicare – InvestEnergy, 15.03.21


BNS solicită Preşedintelui României să se preocupe de valorificarea resurselor umane în ţară – 8.08.21

 • “Este lipsit de sens şi de eficienţă să vă doriţi o “Românie educată” dacă această educaţie nu este valorificată în ţară. Este urgent şi imperativ necesar ca împreună, dvs, Guvern, Parlament şi partenerii sociali reprezentativi, să facem un efort colectiv pentru a identifica acele resorturi care să determine o schimbare a politicii naţionale în domeniul resurselor umane, pentru a ne alinia principiilor statuate de modelul social european”, susţin reprezentanţii BNS.
 • Organizaţia sindicală susţine că de când este stat membru al Uniunii Europene, România nu a reuşit să reducă decalajele sociale faţă de media UE decât în foarte mică măsură. Acest lucru este evident în urma analizei indicatorilor pe baza cărora se monitorizează Pilonul European al drepturilor sociale. De exemplu, rata riscului de sărăcie în 2007 era 24,6%, iar în 2020 de 23,4%, departe de media europeană (16,5% în 2007 şi 16,6% în 2019). De asemenea, rata riscului de sărăcie în muncă în cazul bărbaţilor era 19% în 2007, iar în 2020 de 18,1%, procentul fiind dublu faţă de media europeană (9,4%).
 • “Cât timp România oferă oportunităţi de studiu atât de limitate, iar condiţiile de muncă sunt atât de precare (salarii mici, drepturi adesea încălcate, expunere frecventă la risc, etc.), mesajul dvs îndeamnă cetăţenii români către singura opţiune viabilă – migraţia. Cu o diaspora românească a cincea cea mai mare din lume, cu o forţă de muncă în special tânăra care continuă să vrea să părăsească ţara, dvs Domnule Preşedinte vă doriţi mai multă flexibilitate pentru cei ce vor să muncească în afara ţării, în loc să vă preocupe valorificarea resurselor umane în ţară”, subliniază sindicaliştii BNS.
 • Organizaţia sindicală menţionează faptul că recent Ministerul Muncii a transmis în dezbatere un proiect de act normativ pentru creşterea contingentului de lucrători extracomunitari admişi pe piaţa muncii naţională în 2021 la 50.000, adică o dublare faţă de nivelul stabilit anul trecut, pentru anul 2021.
 • “Dacă nu înţelegem că este urgent nevoie să producem schimbări spectaculoase în ceea ce priveşte atenţia şi importanţa acordată forţei de muncă prin: respectarea drepturilor lucrătorilor, promovarea unei politici salariale adecvate, inclusiv în cazul salariului minim, întărirea negocierilor colective, atât la nivel sectorial, cât şi la nivel de unitate şi investiţii semnificative atât in educaţia adulţilor, cât si în sănătatea şi securitatea la locul de muncă, singura soluţie pentru a asigura forţa de muncă necesară funcţionării economiei, mai ales în contextul necesităţii de a implementa proiectele de investiţii vizate prin PNRR, rămâne un import masiv de forţă de muncă din Asia!” avertizează BNS.

Cristian Cârstoiu, EY România: Ne aflăm în un război al talentelor, iar România trebuie să se concentreze pe creşterea maturităţii şi a educaţiei forţei de muncă. Vom avea mult de investit pentru a putea face reconversia profesională – ZF, 9.07.21


Sergiu Manea (BCR): Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată – Hotnews, 7.04.21

 • Propunerea noastră trebuie să fie alta pe piața globală. Propunerea noastră trebuie să fie despre valoare adăugată.
 • Demografia e în funcție de calitatea vieții și de aspirația la prosperitate și de probabilitatea de atingere a prosperității.


Cinci tendințe sociale pe care viitorii guvernanți trebuie să le gestioneze cu maximă atenție – Hotnews, 10.12.20

 • problema îmbătrânirii și împuținării populației,
 • migrația externă masivă,
 • corectarea balanței muncii în care populația activă economic este mai redusă decât cea inactivă,
 • rata sărăciei,
 • tinerii care nici nu studiază, nici nu muncesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.