Premiul Saharov 2020

The Sakharov Prize is awarded to Belarussian opposition candidate Sviatlana Tsikhanouskaya – 16.12

Sakharov Prize 2020 – The democratic opposition of Belarus, marching for freedom – PE, 16.12


Premiul Parlamentului European pentru ”femeile curajoase” din Belarus, un gest plin de semnificații – RFI, 17.12

  • Să mai spunem că premiul Sararov merge pentru a treia oară în Belarus, după Asociația Jurnaliștilor în 2004 și candidatul comun al opoziției Alaksandar Milinkievič în 2006. O ilustrare a opresiunii de lungă durată din această țară, dar și a curajului luptătorilor pentru libertate și democrație.
  • De 32 de ani, Parlamentul European acordă Premiul pentru libertatea de gândire, ce poartă numele omului de știință și disidentului sovietic Andrei Saharov. Premiul constă într-o diplomă și 50,000 EUR și aduce un omagiu persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.
  • Anul trecut, premiul a fost decernat lui Ilham Tohti, un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China.
  • Și este suficient să aruncăm o privire pe lunga listă a laureaților pentru a avea imaginea unor decenii de luptă pentru libertate de gândire și democrație a oamenilor din țări cu regimuri opresive – de la Nelson Mandela și disidentul sovietic Anatoli Marchenko, la activistele pentru democrație din Cuba, de la ziarul Oslobođenje din Bosnia-Herțegovina, la femeile din Argentina ai căror copii au dispărut în timpul dictaturii militare, mișcarea pentru drepturile omului din Rusia și lista este foarte lungă.

Leave a Reply