Agenda Externelor – documentar

Ministrul Bogdan Aurescu: Avem nevoie de tânăra generație în domeniile relațiilor internaționale și diplomației, mai mult ca oricând – 29.09.20


​MAE: Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române din acest an, în premieră în format online – 7.09.20

  • “Circumstanţele generate de pandemie reconfirmă şi accentuează rolul diplomaţiei în gestionarea, în ansamblu, a crizelor. Contextul acestei crize amplifică procese majore în relaţiile internaţionale, perspectivele de dezvoltare şi dinamica economică şi socială globală. Adaptarea diplomaţiei române la tendinţele actuale şi la cele anticipabile post-criză implică necesare ajustări ale acţiunii curente şi, în aceeaşi măsură, trasarea liniilor de acţiune viitoare, inclusiv prin încurajarea şi sprijinirea acelor tendinţe şi evoluţii care corespund intereselor şi obiectivelor naţionale de politică externă ale României, precum şi contracararea în mod eficient a celor care nu sunt favorabile ţării noastre.
  • Politica externă a României va rămâne ancorată pe pilonii săi de bază: creşterea profilului şi rolului României în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, respectiv dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum şi susţinerea pentru multilateralism, pentru dreptul internaţional şi pentru valorile democratice“, a transmis MAE.

Cele trei coordonate esențiale ale politicii externe a României. Iohannis: Diplomația română să lucreze în continuare la aprofundarea lor – 7.09.20

  • Creșterea rolului României în Uniunea Europeană și în NATO și consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA rămân coordonatele esențiale ale politice externe a României, iar diplomația română trebuie să lucreze în continuare la aprofundarea lor, spune președintele Klaus Iohannis.
  • “Diplomația va avea, în urma acestei crize, și unele fațete noi, ceea ce va presupune din partea diplomaților și a consulilor, dar și a factorilor decidenți, un plus de atenție spre anticipare, de inventivitate, dar și de flexibilitate”, a transmis Iohannis.
  • “Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentanții de la misiunile din exterior, precum și prin cei din țară, a depus eforturi constante pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor români în interiorul Uniunii Europene, spre și dinspre țară, precum și pentru repatrierea lor din cele mai îndepărtate zone ale lumii, pentru facilitarea asigurării tranzitului de mărfuri esențiale economiei românești și de echipamente medicale atât de necesare pentru combaterea pandemiei, respectiv pentru asigurarea asistenței consulare necesare protejării drepturilor cetățenilor, mai ales în aceste vremuri de criză.

Politica externă a României în era COVID-19. Interviu cu ministrul Bogdan Aurescu: România a oferit sprijin medical Italiei, Republicii Moldova și SUA. Suntem primul stat UE care găzduiește și livrează echipamente medicale din rezerva strategică a Uniunii – 22.05.20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *