following – Viorel Isticioaia-Budura

Viorel Isticioaia-Budura este diplomat de carieră. A fost șef al Departamentului Asia și Pacific din Serviciul European de Acțiune Externă (2011-2014), apoi Ambasador al UE în Japonia (2014-2018). Anterior, a fost Ambasador în Coreea (2000-2002) și în China și Mongolia (2002-2011). Este vorbitor de chineză.



Reacții ale Chinei, Japoniei și Coreei de Sud la pandemia COVID-19 – 27.03.20

Deși este prematură acreditarea deplină a unui model de East Asian Coronavius Containment, au fost deja remarcate elemente notabile.

  • Un element specific adițional îl reprezintă faptul că toate cele trei state nord-est asiatice au mobilizat resurse materiale și financiare guvernamentale, dar au și beneficat de substanțiale contribuții din partea marilor companii naționale, a organizațiilor industriale și, în general, s-a produs o selectivă cooperare public-privat (telecomunicații, construcții, transporturi, industria farmaceutică și medicală).

Agenda Strategică 2020 / Agenda Asiatică – Viorel Isticioaia-Budura – 27.01.20

  • Menținerea focalizării pe configurarea agendelor de relații de către UE și NATO cu partenerii asiatici; atât UE, cât și NATO au procedat relativ rapid la actualizarea, completarea setului de priorități politice și strategice cu aspecte esențiale ale evoluțiilor din Asia. Este recomandabil ca România să participe de o manieră accentuată la continuarea dezbaterii, adoptării de ajustări și, mai ales, la implementarea politicilor de răspuns față de evoluțiile din Asia.
  • Asia se menține, în percepțiile românești, predominant, în termeni perimați, benigni sau minori, cu o relativă nuanță de dezinteres sau superficialitate. Structurile guvernamentale responsabile pentru implementarea politicilor europene trebuie să conlucreze mai activ cu mediile de afaceri și academice pentru informarea concretă și sprijinirea lor într-o participare mai substanțială și documentată, precum și pentru a capta interesul, percepțiile și resursele acestora.

câteva intervenții publice

China pe scena internațională în vremea pandemiei de Covid-19 – 4.05.20


E.S. Viorel ISTICIOAIA-BUDURA – O VIAȚĂ ÎN SLUJBA DIPLOMAȚIEI! – 2018


Speech by H.E. Viorel Isticioaia-Budura, Vice President of RCH, during the RCH Award Gala Night 2013

Ambassador Isticioaia-Budura on EU – Japan relations – The Institute of International and European Affairs, Dublin, 03.13


Viorel Isticioaia-Budura, Coordinating Director of Asia, European External Action Service – The Institute of International and European Affairs, Dublin, 04.12


Viorel Isticioaia-Budura, romanul care dirijeaza relatiile Uniunii Europene cu China – Hotnews, 05.11

Viorel Isticioaia Budura on Priorities for the EU in Asia – The Institute of International and European Affairs, Dublin, 10.11


„Relaţia România-China este un titlu de mândrie” – Dan Tomozei, 2010

Leave a Reply