Ștefan Popescu: Scena internațională în 2020

Ștefan Popescu: Scena internațională în 2020 – New Money, 08.01.2020

  • Anul 2020 va fi un an la fel de captivant din punctul de vedere al relațiilor internaționale ca și predecesorul său, 2019. Pentru România, cel mai important aspect ține de sfera europeană.
  • Noua comisie își va anunța planul de reducere a bilanțului de dioxid de carbon la orizontul 2050, iar acest lucru riscă să spulbere visul nostru de a deveni cândva un hub gazier european.
  • Dar poate și mai important este planul franco-german de reformă a Uniunii Europene post-Brexit, care va fi demarat chiar la început de an. Este vorba de o conferință privind viitorul Europei, struc­turată pe două mari etape, una privind func­ționarea democratică a blocului comunitar, iar cea de-a doua, care se va încheia în semestrul întâi al anului 2021, despre orientările strategice ale Uniunii Europene. Vom fi obligați să lăsăm lozincile deoparte și să reflectăm serios asupra tranziției energetice, autonomiei strategice europene, asupra unei politici externe europene mai integrate și mai ambițioase.
  • Nu va fi deloc ușor, având în vedere lipsa ori­cărui interes de a construi o influență solidă a României în instituțiile europene și a participării serioase a partidelor politice românești la viața familiilor politice europene. (…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *